RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Як бійцю ЗСУ взяти відпустку під час війни: названі вагомі причини

В Україні під час війни скасовані планові відпустки для військових, однак є деякі винятки.

Це прописано у законі "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", повідомляє "Українська правда".

Як пояснюють юристи, під час воєнного стану відпустки все ж можливі за сімейними обставинами, максимальною тривалістю 10 днів один раз на рік, без збереження заробітної платні. Її можуть надати незалежно від тривалості служби, адже це - незаплановані події.

Приводом для відпустки може бути:

  • шлюб;
  • похорони родичів/близьких осіб;
  • тяжкий стан здоров’я рідних осіб.

Також можна отримати відпустку на 15 днів у випадку якоїсь надзвичайної ситуації в родині: пожежі, стихійного лиха та ін. Для цього потрібно надати документ, який це підтверджує (це може бути копія свідоцтва про смерть, заява про реєстрацію шлюбу).

Остаточне рішення щодо відпустки та тривалості - за командиром військової частини.

Також військовий може отримати відпустку-лікарняний до 30 днів за висновком військово-лікарської комісії щодо необхідності реабілітації та лікування. Окрім поранення, це може бути загострення хронічних захворювань.

Військовозобов'язані жінки можуть отримати відпустку через вагітність та пологи, для догляду за дитиною до трьох років, у разі необхідності домашнього догляду за дитиною - до шести років.

Згідно із законом, у разі звільнення зі служби, військовий може одержати грошову компенсацію за невикористану відпустку.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як можуть покарати за порушення правил військового обліку під час мобілізації.