RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Порушення правил військового обліку: як можуть покарати під час мобілізації та яка сума штрафу

Під час загальної мобілізації населення багатьох турбують запитання, чи можна відмовитися від повістки і як оскаржити незаконні дії представників центру комплектування.

Про це розповіли юристи для Hromadske.

За словами менеджера адвокатського об'єднання "PwC Legal" Артема Крикуна-Труша, відмова від повістки може потягнути за собою штраф. Але якщо повістку вручають у громадському місці і вписують дані людини в порожній бланк із підписом керівника центру комплектування, то можна пояснити, що це незаконно.

У такому разі представники центру комплектування у присутності свідків можуть скласти акт відмови від отримання повістки, у якому людина не зобов'язана підписуватися.

Як відомо, за порушення правил військового обліку передбачена адміністративна відповідальність — штраф від 850 до 1700 грн (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення). Якщо складуть акт про відмову, то справу розгляне керівник центру комплектування, який може стягнути штраф - його можна оскаржити в місцевому суді.

Однак варто зауважити, що в суді центр комплектування намагатиметься довести, що військовозобов'язаний порушив правила обліку, за що й передбачено штраф. Оскільки за відмову покарання немає.

"Під час вручення повістки представник центру комплектування ще не знає, чи порушуєте ви правила обліку чи ні. Якщо ви виїхали на нове місце проживання — ви маєте знятися з обліку та стати на новий облік протягом семи днів. Якщо ви внутрішньо переміщена особа з окупованих територій, то маєте стати на військовий облік за новим місцем проживання незалежно від того, чи знялися ви з обліку вдома: часто це просто неможливо через окупацію та бойові дії.

Також ви маєте інформувати свій центр комплектування про зміни в житті: сімейний стан, роботу, навчання тощо. Якщо ви порушуєте ці правила обліку — підлягаєте адміністративній відповідальності. Але якщо ви не ВПО, а лише проїздом у певному населеному пункті, то притягнути вас до відповідальності за порушення правил військового обліку там немає підстав", - пояснив Артем Крикун-Труш.

Водночас якщо військовозобов'язаний не має статусу ВПО, то центру комплектування буде складно довести правопорушення, оскільки інформація про зняття з обліку є тільки в попереднього центру, а даними військкомати не обмінюються.

Також потрібно нагадати, що правопорушника можуть притягнути навіть до до кримінальної відповідальності.

Стаття 337 Кримінального кодексу України встановлює покарання у вигляді штрафу (від 5 100 до 8 500 гривень) або виправних робіт протягом року за ухилення від військового обліку. Її застосовують не за перше порушення обліку, а в тому разі, коли після попередження керівником центру комплектування військовозобов'язаний не з'явився за повісткою для уточнення облікових даних.

Крім того, стаття 336 Кримінального кодексу України встановлює покарання від 3 до 5 років позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Це ті випадки, коли військовозобов'язані уточнили облікові дані, пройшли медкомісію, а потім їм вручили наступну повістку про призов на службу, але людина не з'явилася у визначений час.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи дає право звільнитися зі служби порушення під час мобілізації.