RU  UA  EN

Середа, 23 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.15
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

23 жовтня

Всі новини

Цілі Кремля в Україні залишаються незмінними: оновлені карти бойових дій

Йде вже 175-та доба повномасштабної війни з російськими окупантами, і хоча Кремль намагається спотворити свої справжні цілі, вони залишаються незмінними - зміна режиму в Києві та контроль над більшою частиною України.

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що президент Росії Володимир Путін не згадав території за межами Донецької та Луганської областей, описуючи цілі війни Росії в Україні 15 серпня.

При цьому глава Кремля завершив свій виступ на форумі "Армія-2022" 15 серпня твердженням, що "наші воїни разом із "бійцями Донбасу" з честю виконують свій обов'язок, борються за Росію, за мирне життя в "Донецькій та Луганській народних республіках", чітко виконують усі поставлені завдання, крок за кроком "звільняють землю Донбасу"

Як наголосили аналітики, ця заява про цілі Росії різко контрастує з раніше сформульованими військовими цілями РФ щодо "денацифікації" та "демілітаризації" України. Водночас ці слова Путіна несумісні з діями Росії щодо "приєднання" окупованих частин Херсонської та Запорізької областей до РФ.

Ключові висновки ISW:

  • Російські війська провели наземні атаки через східну вісь, але не змогли просунутися на північний захід від Слов'янська і на схід від Сіверська.
  • Російські сили починають наступальні операції навколо Бахмута, на південний захід від Авдіївки та на південний захід від Донецька.
  • Російські війська вели безуспішні наступальні операції на півночі та північному заході Херсонщини.
  • У Міноборони Росії заявили, що українські сили в Нікополі готуються до провокацій на Запорізькій АЕС, можливо, створюючи інформаційні умови для подальшого обстрілу Нікополя або власних провокацій.
  • Чеченські підрозділи передислокуються на Херсонщину для затримання російських військових-дезертирів.
  • Російські сили важко набирають бійців навіть на безпечні та престижні посади.

Як повідомляв "Апостроф", вибухи в районі Джанкоя у тимчасово окупованому Криму позбавили Росію не лише зброї, а й можливості розвивати атаки на півдні України. Угруповання окупантів втратило наступальний потенціал щонайменше на 1,5 тижні.