RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Мобілізація жінок в Україні: військовий експерт пояснив, як це відбуватиметься

Із першого жовтня деяким жінкам необхідно буде стати на військовий облік – це необхідно для зведення певної документації і примусово ніхто посилати на війну не буде, а усі збори та навчання планують проводити після закінчення військового стану.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов, інформує 1+1.

Спираючись на роз'яснення Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони України, він пояснив, що це постановка на облік і створення єдиного реєстру військовозобов'язаних.

"Він буде здійснюватися на підставі закону, який має перелік (більше ніж 100 спеціальностей) які підлягають мобілізації саме за освітою, а не роботою. Тобто, згідно з дипломом, який людина отримала, якщо ця спеціальність потрапляє під військову зобов’язаність, то ставитимуть на облік згідно з військово-обліковою спеціальністю", — заявив Жданов.

Якщо ж жінка працює не за освітою, ситуація буде вирішуватися на місці, спираючись на життєві обставини, які склалися.

"Якщо людина працює не за спеціальністю, а на іншій роботі, при постановці на облік при подачі документів, це буде враховуватися військкоматом і буде або змінена військово-облікова спеціальність на підставі трудового стажу, або ця жінка буде поставлена в чергу на проходження військових зборів або з відновлення старої облікової спеціальності або з набуття нової військово-облікової спеціальності", - пояснив експерт.

Він заспокоїв, що завчасно панікувати не варто, адже наразі відбувається саме постановка на облік та зведення необхідної документації, а усі збори та навчання мають проходити вже після закінчення війни.

"Ці збори будуть проводитися не зараз, не треба відразу панікувати. Ніхто призивати зараз не буде, тільки створюється реєстр, як пояснило Міністерство оборони. Збори будуть проходити, я так розумію, вже після закінчення війни, коли ми закінчимо всі активні бойові дії. Генеральний штаб створить на підставі реєстру розклад військових зборів для військовозобов'язаних жінок. Поки що ніхто не перешкоджатиме виїзду жінок за кордон після постановки їх на військовий облік. Поки що просто йде впорядкування та виконання закону України, який був прийнятий минулого року", - резюмував Олег Жданов.

Раніше ми писали, що на жінок, які з 1 жовтня будуть ухилятися від постановки на військовий облік, чекає адміністративна відповідальність, але не одразу.