RU  UA

Україна "купила" супутник: чому це важливо для перемоги

Замість безпілотників Bayraktar, на які українці зібрали кошти за лічені дні, Фонд Сергія Притули придбав доступ до унікального супутника довше, ніж на рік, – за допомогою нього українські військові зможуть отримувати необхідну інформацію у найкоротші терміни, що допоможе ефективніше нищити ворогів.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів керівник Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

За його словами, це навіть не один супутник, а доступ на рік до інформації з групи супутників. Протягом усієї війни, подібну інформацію Україна отримувала від НАТО, але ЗСУ були необхідні власні джерела – тепер ГУР самостійно зможе аналізувати дані.

"Те, що такий космічний масштабний проект реалізовано – це набагато швидше і точніше планування операцій артилерії, розвідки, тощо. Бо ця інформація надходитиме в режимі онлайн. Адже партнери передавали не онлайн інформацію, а лише те, що вони вважали за потрібне. А тепер ми маємо комерційний супутник, який отримуватиме постійне оновлення даних з мережі комерційних супутників і це значить що маємо найновіші дані в режимі онлайн, що дуже потрібно на фронті", - прокоментував Сергій Кузан.

Водночас, він зауважив, що НАТОвська інформація також надходитиме, як і раніше, тож ЗСУ отримають лише точнішу картинку.

"Це стратегічна річ для планування кращого ураження ворогу. Бо ці супутники можуть "бачити" навіть крізь перешкоди. Не просто крізь хмари – а навіть крізь дах ангару", - зазначив керівник Українського центру безпеки та співпраці.

Він також наголосив, що завдяки супутнику, інтервал надходження інформації скорочується із доби до кількох годин і, крім цього, вирішується іще декілька важливих питань та перешкод.

"Зникає основна перешкода – темний час доби. Бо ніч – це погіршення для навіть НАТОвської камери. А ніч з хмарами при маскуванні – й поготів. А для цих супутників не існує таких перешкод. Ми зможемо бачити навіть замасковану техніку вночі під хмарами і прив’язати дані до координат та передати артилерії. Фактично очі ЗСУ відкриваються на значно більшу територію", - резюмував Сергій Кузан.

Раніше ми публікували реакцію українців на купівлю волонтерами супутника.