RU  UA

Запоріжжя готується до теракту на АЕС: рятувальникам видали системи радіаційного захисту

Російські військові не перестають обстрілювати Запорізьку АЕС, намагаючись видати свої обстріли за атаки ЗСУ. Українським рятувальникам у Запорізькій області видали спецобладнання радіохімічного та біологічного захисту, готуються підрозділи цивільного захисту населення.

Про це боєць "Легіону Свободи" (Запоріжжя) Костянтин Денисов розповів у ефірі Апостроф TV.

Він зазначив, що є відеозаписи, які свідчать, що на ЗАЕС розміщено російську військову техніку. Росіяни перетворили станцію на склад озброєння. При цьому росіяни відкидають будь-яку ідею демілітаризації ЗАЕС та хочуть створити там сіру зону. Продовжуються знущання з працівників станції, щоб зламати їхній опір.

"Були спроби завезти якусь масовку на ЗАЕС автобусами, переодягнути їх у якусь уніформу і показати їх як працівників. Цю ж масовку завозили до Енергодару на так зване святкування 9 травня. Але самі енергодарці не вийшли на жодні святкування, а ця масовка ходила як сліпі кошенята, не розуміючи, куди їм треба", - розповів Костянтин Денисов.

За його словами, коли росіяни анонсують якісь теракти, то самі ж їх і чинять. Тому наші рятувальники у Запорізькій області отримали спецобладнання радіохімічного та біологічного захисту, готуються підрозділи цивільного захисту населення.

"Проводяться активні тренування з цивільним населенням, евакуації із зони зараження, надання першої екстреної допомоги, всі у міру можливостей готуються до можливих провокацій", - резюмував військовий.

У Telegram-каналі СтратКому ЗСУ опублікували відео з російською військовою технікою в машинному залі Запорізької АЕС.


Нагадаємо, команда вчених з Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України змоделювала, як рухатиметься хмара радіації у разі аварії на Запорізькій АЕС.