RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Як рухатиметься хмара радіації у разі аварії на Запорізькій АЕС: відео

Російське окупаційне військо, імовірно, готує провокацію на Запорізькій АЕС. У разі аварії на атомній електростанції від радіоактивних викидів можуть постраждати Україна, Польща, Білорусь і країни Балтії, враховуючи нинішні погодні умови.

Команда вчених з Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України змоделювала розповсюдження радіоактивного забруднення після можливої аварії.

Як розповсюджуватимуться радіоактивні викиди

Найвищі значення концентрацій радіоактивних аерозолів можуть очікуватися на території України, зокрема, у радіусі 50-100 км у всіх напрямках від Запорізької АЕС. Серйозна концентрація радіонуклідів, імовірно, досягне Києва.

"У кінці змодельованого періоду основним напрямом перенесення радіонуклідів є східний, у результаті чого значні концентрації радіоактивних аерозолів можу спостерігатися над окупованими частинами Донецької та Луганської областей", - наголосили вчені.

Крім того, радіоактивні домішки частково можуть перенестися на території сусідніх держав: схід Білорусі, Польща, країни Балтії.

Як проводили дослідження

Команда вчених використала прогностичну метеорологічну модель WRF ARW v4.3 та моделюючий комплекс атмосферної дисперсії CALMET-CALPUFF v6 для моделювання атмосферного перенесення та дисперсії радіоактивних аерозолів Cs-137.

"WRF прогноз метеорологічних умов було розраховано на основі глобальних прогностичних даних GFS з просторовою роздільною здатністю 0,5о та часовою дискретністю 3 години.

Радіоактивні викиди задано у вигляді двох точкових джерел на висотах 200 та 500 м над земною поверхнею із сумарною стаціонарною потужністю 1 Бк/с (по 0,5 Бк/с для кожного із джерел). Для радіоактивних аерозолів було використано характеристики їхнього розподілу за розмірами: середній діаметр 1 мкм, стандарте відхилення 2 мкм", - додали вчені.

Водночас неможливо визначити точні характеристики джерела викидів при можливій аварії на ЗАЕС, тому результати дослідження варто тлумачити тільки якісно і відносно.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що російські окупанти постійно обстрілюють ЗАЕС, і ситуація на ній критична.