RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Україні встановлять граничні ціни на ліки: навіщо це роблять

В Україні із жовтня 2022 року Міністерство охорони здоров'я встановить референтні ціни на всі медикаменти з Національного переліку основних лікарських засобів.

Про це розповів голова парламентського комітету з охорони здоров’я Михайло Радуцький.

За його словами, воєнні дії, падіння курсу гривні, ускладнення логістики та зростання вартості пального вплинули на формування цін на ліки. До всього - регулярно фіксують випадки необґрунтованого підвищення розцінок компаніями, які мають ексклюзивні права на продаж препаратів в Україні.

Саме тому виникла необхідність ввести нові механізми, які зупинили б зростання цін на медпрепарати. МОЗ почне брати участь у ціноутворенні на всі ліки з Нацпереліку основних на основі їхньої вартості у європейських державах.

Він пояснив, що референтне ціноутворення означає встановлення максимальної та мінімальної вартості на медикаменти відповідно до цін препаратів, зареєстрованих у Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії, Угорщині. Така модель дозволить купувати медпрепарати у постачальників та не переплачувати.

За рекомендацією поліції, під час подачі документів до держорганів виробники та постачальники почнуть заповнювати нову графу "цінове обґрунтування".

Раніше ми писали, що з серпня 2022 року українці матимуть змогу отримати електронний рецепт для придбання антибіотиків.