RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Українці отримуватимуть антибіотики за е-рецептом: коментар МОЗ

З серпня 2022 року українці матимуть змогу отримати електронний рецепт для придбання антибіотиків.

Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів з посиланням на МОЗ.

Нововведення з серпня буде першим етапом у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати та спробою розв'язання проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів в Україні.

"Нововведення почне працювати в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт. Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем", - зазначають у МОЗ та попереджають, що громадяни мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я.

Придбати антибіотики за власний кошт за е-рецептом зможуть усі українці, окрім мешканців окупованих регіонів та районів, де тривають активні бойові дії. За даними МОЗ, громадяни під час перехідного періоду зможуть купити лікарські засоби у будь-якій аптеці - достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення.

До кінця 2022 року медичні та аптечні заклади зобов’язані підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом. У повідомленні МОЗ також сказано, що після Нового року планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики.

Раніше ми розповідали, що буде з цінами та постачанням лікарських засобів в Україну.