RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Договір Пілсудського-Петлюри: історик розповів, як поляки допомагали УНР звільняти Україну від більшовиків

У вівторок, 23 серпня, Україну відвідав президент Польщі Анджей Дуда - візит відбувся у День Державного прапора України. Тижнем раніше Дуда вшанував пам'ять українських воїнів, які разом із поляками боролися проти російських більшовиків у 1920 році.

Про те, як польські та українські війська разом боролися проти спільного ворога, "Апострофу" розповів кандидат історичних наук, автор та ведучий YouTube-каналу "Історія без міфів" Владлен Мараєв.

Він зазначив, що боротьба українців за незалежність, в якій союзником стали поляки під керівництвом Юзефа Пілсудського, зазнала невдачі, проте їй не бракувало й перемог та яскравих моментів. У 1920 році Українська Народна Республіка потрапила в ситуацію, коли окрім Польщі ніхто не надавав їй реальну допомогу. УНР та Польська Республіка підписали Варшавські Конвенції: це комплекс договорів, який умовно називають "договір Пілсудського-Петлюри".

Поляки взяли на себе озброєння та підготовку армії УНР, формування військових частин, і зобов'язались допомогти у наступі, аби визволити Правобережну Україну бодай до Дніпра. Спочатку наступ мав успіх, війська вийшли навіть до Борисполя та Броварів, але потім у червні більшовики почали контрнаступ. Після згаданої Варшавської битви знову почався польсько-український контрнаступ, але Польща, виснажена попередніми роками боїв, пішла на перемир'я з більшовиками, а потім і на Ризький мир.

"Треба відзначити, що Варшавські Конвенції не були ратифіковані Сеймом, шо створило для Польщі певну лазівку, аби відмовитися від виконання їх умов. Тому в жовтні-листопаді 1920 року армія УНР опинилася сам-на-сам з ворогом і була витіснена за Збруч та інтернована. Через рік поляки допомогли УНР здійснити Другий Зимовий Похід, але він був надто обмежений в силах, тому завершився невдало", - підкреслив Мараєв.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Українці з поляками влаштовували московитам "бавовну" ще 400 років тому - історик Владлен Мараєв.