RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Друга "Кримська платформа": хроніка і всі подробиці саміту

У День державного прапора, 23 серпня, в Україні пройшов міжнародний саміт Кримська платформа-2022. Він відбувався в онлайн форматі за участю десятків країн та міжнародних делегацій, зокрема участь у ньому брали президент України Володимир Зеленський, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, канцлер Німеччини Олаф Шольц та інші.

"Апостроф" у режимі онлайн стежив за перебігом саміту.


20:20 Крим був, залишається і буде частиною України так само, як Гданськ є частиною Польщі, Ніцца є частиною Франції, Кельн є частиною Німеччини, а Роттердам є частиною Нідерландів, – заявив президент Польщі Анджей Дуда на другому саміті Кримської платформи.

19:40 Україна не погодиться заморозити лінію фронту, щоб заспокоїти Росію, заявив президент Зеленський.

19:15 Президент Польщі Анджей Дуда на другому саміті Кримської платформи виступив за демонтаж російського газопроводу "Північний потік-2".

"Немає повернення до звичайного бізнесу з Росією, коли Росія воює проти України, нападає, окупує законні, міжнародно визнані кордони України, її території. Зміна політики на Заході – це не просто повне припинення "Північного потоку-2", але також його ліквідація та демонтаж", – заявив Дуда.

У своїй промові він кілька разів наголосив, що Крим – це Україна.

18:45 Швеція виділить додатковий пакет допомоги Україні найближчим часом, заявила прем’єр країни Магдалена Андерссон на Кримській платформі.

18:40 "Ми повернемо Крим будь-якими засобами, які визнаємо правильними, не консультуючись з іншими країнами", — Зеленський.

18:20 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на другому саміті Кримської платформи наголосив, що завершення окупації Росією Криму є фактичною вимогою міжнародного права і важливим елементом глобальної безпеки і стабільності.

"Від самого початку Туреччина відкрито заявляла, що анексія Криму є неконституційною та незаконною, і не визнає її. Це принципова позиція як із правових, так і з моральних міркувань. Міжнародне право по суті визначає, що Крим має повернутися до складу України, невід’ємною частиною якої він є", – наголосив турецький президент.

17:40 Президент Європейської ради Шарль Мішель на другому саміті Кримської платформи заявив, що Росія розпочала свою агресію проти України не у лютому 2022 року, а у 2014 році, коли незаконно анексувала Крим.

"Крим - це Україна, і я хотів би висловити цей чіткий меседж... ЄС не визнає і не визнаватиме анексію Кримського півострова. Агресія Росії не розпочалася в лютому, вона почалася в 2014 році з незаконної анексії Криму, це був лише початок російської агресії та незаконних дій щодо українського народу", - наголосив Мішель.

17:20 Німеччина, яка головує цього року в G7, проведе в жовтні конференцію з відбудови України. Її анонсував канцлер ФРН Олаф Шольц, звертаючись до учасників другого саміту Кримської платформи.

"Міжнародна спільнота має активно долучитися до довгострокової відбудови України. Враховуючи масштаб виклику, ми повинні прискорити роботу, яку було започатковано в Лугано (Швейцарія, липень 2022 року – Ред.). На підтримку цього процесу я, як президент G7, разом з Європейською комісією проведу експертну конференцію високого рівня з реконструкції в Берліні в жовтні", - сказав Шольц.

16:47 Боротьба за Крим є частиною боротьби за визволення України після повномасштабного вторгнення Росії, заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі.

16:40 Чинний прем'єр Великої Британії Борис Джонсон на Кримській платформі заявив: "Перед лицем путінського нападу ми повинні й далі надавати українським друзям усю військову підтримку, гуманітарну, економічну, дипломатичну допомогу, яких вони потребують. Аж поки Росія не припинить цієї жахливої війни і не забере потуги з усієї території України".

Політик наголосив, що ніколи не визнає анексії Криму чи будь-якої іншої території України.

16:15 Президент Франції Еммануель Макрон на другому саміті Кримської платформи закликав Росію припинити війну, яку вона розпочала проти України, і вивести свої війська. Він зазначив, що Захід повинен використати усі формати дипломатії, щоб захистити нашу державу та територію в майбутньому.

15:58 Президент Естонії на Кримській платформі заявив, що "ця війна розпочалася у Криму, ця війна і завершиться у Криму".

15:50 Шольц на Кримській платформі заявив, що Захід ніколи не визнає анексію Росією українських територій.

15:22 750 ракет запустила Росія із окупованого Криму за півроку, заявив Володимир Зеленський на саміті "Кримської платформи".

15:16 Шольц заявив, що Німеччина та Канада погодили новий пакет "військової допомоги" Києву, який включає системи ППО, ракетні системи та тонни боєприпасів.

15:11 Зеленський: "Деградація Росії почалась із захоплення Криму. Почалась з терору проти кримськотатарського народу - корінного народу Криму. З репресій за релігійною ознакою, які стали чи не найбільш масштабними релігійними гоніннями в Європі у 21 столітті проти кримської мусульманської громади. Були вигнання з окупованого Криму усіх звичайних людей, які казали, що Крим - це Україна, які не боялись захищати українську культуру, українську свободу в Криму. І вбивства, і катування, і принижження, і мародерство... Все це окупанти робили і продовжують робити в Криму. З перших тижнів після його ганебного захоплення".

15:06 У День Державного прапора України та саміту Кримської платформи хакери зламали провідні федеральні телеканали РФ і транслювали звернення Зеленського до кримчан. Було хакнуто: перший канал, нтв, росія 24, росія культура та інші ТВ-канали.

14:23 Зеленський: "Всьому регіону треба здобувати перемогу в боротьбі з російською агресією. А отже треба звільнити Крим від окупації. Де почалося - там і завершиться. І це буде ефективна реанімація міжнародного правопорядку".

13:20 Нардеп та лідер кримських татар Мустафа Джемілєв заявив, що на саміті буде говорити про необхідність посилення ЗСУ.

"Бо зрозуміло, що мирним шляхом деокупація Криму неможлива. Звісно, агресор зазнає поразки, але якщо не забезпечити достатньою кількістю ресурсів українську армію, війна затягнеться надовго і людських жертв та руйнувань буде значно більше", - сказав він.

13:10 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що цьогорічна "Кримська платформа" стане "дійсно глобальною" — участь у саміті підтвердили 60 країн та міжнародних організацій, зокрема з Африки та держав Латинської Америки. За його словами, минулого року вдалося консолідувати весь євроатлантичний простір та країни G7, але інші регіони, зокрема Азія, Африка, Латинська Америка, були представлені слабко. Цьогоріч географія розшириться, зокрема за рахунок країн Африканського континенту та іншого боку Атлантики. Вранці 23 серпня в Україну прибув президент Польщі Анджей Дуда.

Що обговорюватиметься на Кримській платформі 2022:

  • роль тимчасово окупованого Криму не лише у війні РФ проти України, а й у підриві безпеки в Азово-Чорноморському регіоні та у провокуванні Росією глобальної продовольчої кризи;
  • подальша спільна реакція на грубі порушення росіянами прав людини на півострові, які після 24 лютого лише посилилися;
  • посилення політики невизнання для нівелювання всіх спроб РФ легітимізувати спробу анексії півострова.

Кримська платформа була створена для консолідації міжнародних зусиль з деокупації Криму, захисту прав і свобод населення півострова, а також для посилення безпеки в Європі та на глобальному рівні. Перший саміт платформи відбувся у 2021 році у Києві та був приурочений до 30-ї річниці незалежності України.