RU  UA

Боротьба за панування у повітрі: як залишити окупантів зі старими "кукурузниками"

Країна-терорист Росія нагромадила на кордоні з Україною велику кількість авіації. Імовірно, російські окупанти готують повітряну операцію для знищення української ППО та інших сил.

Про це військовослужбовець ЗСУ, блогер та волонтер Юрій Касьянов розповів в етері Апостроф TV.

У ворожої авіації змінилися завдання, адже раніше всі розраховували на бомбардування і висадку десанту з літаків, а зараз головне для окупантів - це завдати ударів по ППО України.

"Я думаю, що готується якась повітряна операція, яка буде комплексною з використанням ракет, у тому числі крилатих. Використовуватимуться і іранські дрони. Спочатку дрони, ракети, потім літаки. Це такий план для прориву нашої системи ППО і нам треба готуватися до цього", - припустив Касьянов.

За його словами, війна за панування в повітрі не закінчилася, а навпаки скоро розпочнеться знову. Удари на День Незалежності України стануть прелюдією до того, що планують російські окупанти.

Утім, авіація країни-агресора РФ показала себе з негативної сторони: вона застаріла й малоефективна, якщо працює ППО. До того ж у російських окупантів не вистачає дронів, які довели свою результативність.

"Не знаю, на що розраховували конструктора в СРСР, але виявилося, що літаки та гелікоптери не здатні прорвати системи ППО, навіть ті самі радянські. Тому зараз противник завдає ударів з-за кордону. Але це авіація вчорашнього дня. У них немає стелс та інших технологій. Тому вони хочуть пустити цю авіацію як смертників, хай половину зіб'ють, але інші мають знищити наше ППО", - пояснив військовий.

Наприклад, українські партнери передали ракети AGM-88 HARM для протиповітряної оборони, які адаптовані під МіГ-29. У росіян є подібні ракети, щоправда, радянського зразка, від яких українські військовослужбовці навчаються "тікати".

"У противника всього понад тисячу літаків. Але боєздатних модернізованих – лише понад дві сотні. І наше завдання їх знищити, і тоді небо залишиться за нами. Поки що це завдання повністю не вирішене, але дуже скоро. І через неможливість у противника відновлювати їх – це буде добрий результат. І тоді в Росії залишаться старі "кукурузники" та бомбардувальники Ту, які зовсім не залітають у наш простір", - запевнив Касьянов.

Стосовно безпілотників, то Росія бере комплектуючі з Китаю, але країна-агресор не була готова до того, що ЗСУ збиватимуть ворожі БпЛА у значних кількостях. Через це росіяни змушені просити дрони в Ірану.

Читайте також матеріал "Апострофа": Союз ізгоїв: чи допоможуть Кремлю іранські безпілотники