RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Мобілізація та військовий облік жінок: у чому різниця

Деякі українки з 1 жовтня мають стати на військовий облік, проте потрібно чітко розмежовувати поняття "військовий облік" та "мобілізація". Те, що жінку внесли до резерву ЗСУ, не означає, що її відправлять на передову.

Про це пише " РБК-Україна".

Військова служба для жінок має добровільний характер. Є багато "тилових" професій, які необхідні для забезпечення безперебійних поставок військовим та допомоги їм у боротьбі з окупантами.

Технічно це відбувається так – жінка приходить до територіального центру комплектування, проходить медкомісію та залежно від рішення лікарів розподіляється у кадровий резерв Збройних Сил, Національної гвардії чи інших військових формувань.

З цього моменту вона зобов'язана з'являтися на виклик до центру комплектування, а також повідомляти про зміну місця проживання або від'їзду за сім днів до цього. Водночас, обмежень щодо виїзду жінок за кордон немає.

"Станом на сьогоднішній день жодного рішення щодо обмеження на виїзд немає і не передбачається для жінок, які з 1 жовтня стануть на військовий облік", - пояснив голова комітету Ради з нацбезпеки та оборони Олександр Завітневич.

Раніше "Апостроф" розповідав, яка відповідальність загрожує жінкам за ухилення від постановки на військовий облік.