RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Горіховий спас 2022: що можна святити і категорично не можна робити на свято

Щороку 29 серпня православні українці відзначають Горіховий або Хлібний Спас, який завершує цикл літніх Спасів. У церков святити беруть горіхи та хліб.

"Апостроф" розповідає, що варто робити у Горіховий Спас та що знаходиться під забороною цього дня.

У цей період пращури збирали готовий урожай горіхів та хлібу. Далі йшли у церков святити врожай для приготування з них страв. Господині ткали полотна, щоб з них шити одяг на всю сім'ю. Також варто було почистити колодязі, щоб взимку та восени була питна вода. Потім предки йшли у лазню, після якої сідали сім'єю за святковий стіл.

Також у давні части українці йшли на ярмарок для продажу лляного полотна, який символізує рушник, яким витер своє обличчя Ісус Христос, на ньому залишився божественний лик. З цього рушника написали перші ікони Спаса Нерукотворного, воно зцілило хворобу правителя Едеси. Крім полотна, пращури продавали на ярмарках фрукти та овочі. На ринку обов'язкового потрібно було щось придбати, бо піти з нього з порожніми руками - погана прикмета.

Заборони

На Горіховий Спас не можна було сваритися та лаятися, йти в ліс, байдики бити. Крім того, заборонено було відмовляти у допомозі тим, хто її потребує.

Раніше "Апостроф" опублікував церковний календар на серпень 2022 року.