RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Що готувати на Горіховий спас: рецепти до святкового столу

29 серпня християни східного обряду відзначають останній із трьох Спасів – Горіховий. Вже із назви свята випливає, що до столу подають страви з горіхами.

"Апостроф" зібрав кілька вишуканих рецептів, які відповідають усім канонам.

Курячі ніжки з горіхами та гранатовим соком від Джеймі Олівера

Інгредієнти:

  • Курячі ніжки – 8 шт;
  • Кориця – 1/2 ч. л;
  • Оливкова олія – 3 ст. л;
  • Часник – 1 головка;
  • Червона цибуля – 3 шт;
  • Баклажан - 2 шт;
  • Волоські горіхи – 50 г;
  • Гранат – 1 шт.;
  • Петрушка – 1 пучок;
  • Рукола – жменя;
  • Цукор – 1 ч. л;
  • Коріандр - 0, 5 ч. л;
  • Базилік - 0,5 ч. л.

Спосіб приготування:

Видавити сік із гранатових зерен, додати цукор, коріандр, базилік, корицю та чорний перець.

Курячі ніжки викласти на лист і полити гранатовим соком з приправами та оливковою олією.

Туди ж додати неочищені зубчики часнику, порізані цибулю та баклажани, товчені волоські горіхи, а потім ретельно перемішати.

Накрити лист фольгою і запікати в духовці при температурі 200 градусів протягом пів години. Потім зняти фольгу і повернути гомілки до духовки ще на 15-30 хвилин.

Після того, як блюдо витягнуто з духовки, часник слід очистити, подрібнити та змішати з м'ясом та овочами.

Як гарнір до курячих ніжок подають картопляне пюре, кашу або овочі. Перед подачею м'ясо прикрашають гранатовими зернами, петрушкою та руколою.

Короп, фарширований горіхами

Інгредієнти:

  • Короп – 1 шт;
  • Ядра волоських горіхів – 100 г;
  • Вершкове масло – 2 ст. л;
  • Товчені сухарі – 1,5 ст. л;
  • Яйце – 1 шт;
  • Цибуля – 1 шт;
  • Свіжа зелень;
  • Горіх мускатний, перець мелений – за смаком.

Спосіб приготування:

Рибу потрібно очистити від луски, відрізати голову, випатрати, не розкриваючи черевце. Потім тушку промивають і витирають усередині паперовою серветкою насухо.

Горіхи слід підсмажити та подрібнити, цибулю – дрібно нарізати та обсмажити на сковороді.

Цибулю, горіхи, яйце, сухарі, мускатний горіх та подрібнену зелень потрібно перемішати, посолити та поперчити.

Отриманою сумішшю фарширують підготовленого коропа, загортають у фольгу або кладуть у вогнетривку форму. Зверху на рибу потрібно покласти шматочки вершкового масла.

Страва запікається в духовці при температурі близько 180 градусів протягом 30-40 хвилин і подається з відвареною картоплею або тушкованими овочами.

Салат з грушами, зеленню, сиром та горішками

Інгредієнти:

  • Салат, листя – 6 шт;
  • Груша – 2 шт.;
  • Рукола – 70 г;
  • Очищені волоські горіхи – 0,5 склянки;
  • Сир блакитний – 0,5 склянки.
  • Для заправки:
  • Оливкова олія – 0,5 склянки;
  • Оцет яблучний – 3 ст. л;
  • Цукор – ¼ склянки;
  • Сіль - ч. л;
  • Перець чорний мелений – 1/6 ч. л.

Спосіб приготування:

Спочатку готується заправка, для чого змішують олію, оцет, цукор, сіль та перець у банці з дуже щільною кришкою. Потім суміш добре струшується доти, доки не змішаються всі складові та не розчиниться цукор. Готову заправку відправляють у холодильник.

Листя салату, руколу та груші добре миють, видаляють з фруктів серцевину, нарізають шматочками.

Листя салату рвуть руками, змішують з руколою, грушами, горіхами та сиром із пліснявою у великій ємності.

Перед подачею до столу до салату додають заправку.

Раніше ми розповіли, як приготувати баклажани з горіховою пастою по-грузинськи.