29 серпня християни східного обряду відзначають останній із трьох Спасів – Горіховий. Вже із назви свята випливає, що до столу подають страви з горіхами.
"Апостроф" зібрав кілька вишуканих рецептів, які відповідають усім канонам.
Курячі ніжки з горіхами та гранатовим соком від Джеймі Олівера
Інгредієнти:
- Курячі ніжки – 8 шт;
- Кориця – 1/2 ч. л;
- Оливкова олія – 3 ст. л;
- Часник – 1 головка;
- Червона цибуля – 3 шт;
- Баклажан - 2 шт;
- Волоські горіхи – 50 г;
- Гранат – 1 шт.;
- Петрушка – 1 пучок;
- Рукола – жменя;
- Цукор – 1 ч. л;
- Коріандр - 0, 5 ч. л;
- Базилік - 0,5 ч. л.
Спосіб приготування:
Видавити сік із гранатових зерен, додати цукор, коріандр, базилік, корицю та чорний перець.
Курячі ніжки викласти на лист і полити гранатовим соком з приправами та оливковою олією.
Туди ж додати неочищені зубчики часнику, порізані цибулю та баклажани, товчені волоські горіхи, а потім ретельно перемішати.
Накрити лист фольгою і запікати в духовці при температурі 200 градусів протягом пів години. Потім зняти фольгу і повернути гомілки до духовки ще на 15-30 хвилин.
Після того, як блюдо витягнуто з духовки, часник слід очистити, подрібнити та змішати з м'ясом та овочами.
Як гарнір до курячих ніжок подають картопляне пюре, кашу або овочі. Перед подачею м'ясо прикрашають гранатовими зернами, петрушкою та руколою.
Короп, фарширований горіхами
Інгредієнти:
- Короп – 1 шт;
- Ядра волоських горіхів – 100 г;
- Вершкове масло – 2 ст. л;
- Товчені сухарі – 1,5 ст. л;
- Яйце – 1 шт;
- Цибуля – 1 шт;
- Свіжа зелень;
- Горіх мускатний, перець мелений – за смаком.
Спосіб приготування:
Рибу потрібно очистити від луски, відрізати голову, випатрати, не розкриваючи черевце. Потім тушку промивають і витирають усередині паперовою серветкою насухо.
Горіхи слід підсмажити та подрібнити, цибулю – дрібно нарізати та обсмажити на сковороді.
Цибулю, горіхи, яйце, сухарі, мускатний горіх та подрібнену зелень потрібно перемішати, посолити та поперчити.
Отриманою сумішшю фарширують підготовленого коропа, загортають у фольгу або кладуть у вогнетривку форму. Зверху на рибу потрібно покласти шматочки вершкового масла.
Страва запікається в духовці при температурі близько 180 градусів протягом 30-40 хвилин і подається з відвареною картоплею або тушкованими овочами.
Салат з грушами, зеленню, сиром та горішками
Інгредієнти:
- Салат, листя – 6 шт;
- Груша – 2 шт.;
- Рукола – 70 г;
- Очищені волоські горіхи – 0,5 склянки;
- Сир блакитний – 0,5 склянки.
- Для заправки:
- Оливкова олія – 0,5 склянки;
- Оцет яблучний – 3 ст. л;
- Цукор – ¼ склянки;
- Сіль - ч. л;
- Перець чорний мелений – 1/6 ч. л.
Спосіб приготування:
Спочатку готується заправка, для чого змішують олію, оцет, цукор, сіль та перець у банці з дуже щільною кришкою. Потім суміш добре струшується доти, доки не змішаються всі складові та не розчиниться цукор. Готову заправку відправляють у холодильник.
Листя салату, руколу та груші добре миють, видаляють з фруктів серцевину, нарізають шматочками.
Листя салату рвуть руками, змішують з руколою, грушами, горіхами та сиром із пліснявою у великій ємності.
Перед подачею до столу до салату додають заправку.
Раніше ми розповіли, як приготувати баклажани з горіховою пастою по-грузинськи.