RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Чи викладачів мобілізуватимуть до армії: всі подробиці

Через повномасштабну війну з російськими окупантами, в Україні діє режим загальної мобілізації, проте існують обмеження на призив до армії учнів та працівників сфери освіти.

"Апостроф" розповідає, чи викладачів призиватимуть до армії.

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", передбачено, що призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають:

  • отримувачі професійної передвищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній чи дуальній формах здобуття освіти;
  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та професійної передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, та педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти.

Після ухвалення закону №7272, цей список було розширено. До нього, поряд зі студентами та викладачами професійної передньої та вищої освіти, також включили учнів та викладачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

На відстрочку від мобілізації мають право:

  • студенти ПТУ, які навчаються на денній чи дуальній формі;
  • викладачі за умови, якщо установа професійної (професійно-технічної) освіти – їхнє основне місце роботи і вони отримують там не менше 0,75 ставки.

Раніше "Апостроф" розповідав, як студенту виїхати з України під час мобілізації та які документи потрібні на кордоні.