RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Що треба зробити в саду та городі у вересні: корисні поради

Город і сад потрібно правильно підготувати до нового сезону, щоб на наступний рік зібрати щедрий урожай.

"Апостроф" розповідає, що потрібно зробити на городі та у саду у вересні.

Сад

Зібрати пізні сорти яблук та груш. Спочатку потрібно зняти плоди, що дозріли, щоб вони не впали на землю. Якщо вони зриваються зусиллям, краще дати їм дозріти на дереві. Врожай пізніх сортів яблук та груш можна збирати до самих заморозків.

Також необхідно ретельно зібрати та утилізувати всі опалі плоди та листя, хворі та сухі гілки. У них ховаються численні шкідники, і якщо цього не зробити, вони перезимують і навесні знову почнуть шкодити деревам.

У молодих саджанців, які ще не плодоносили, потрібно прищипувати верхівки однорічних пагонів для формування молодих гілок. Також дерева необхідно удобрити органічними та неорганічними добривами (крім азотних, що викликають зростання). Перегній, крім підживлення ґрунту, стане "ковдрою" для кореневої системи.

У середині вересня висаджують смородину, аґрус та ожину. Наприкінці вересня можна висаджувати саджанці плодових дерев. Деякі радять провести побілення стовбурів, щоб дерева легше перенесли зиму.

Город

Триває збирання врожаю - картоплі, моркви, буряків. Капусту (крім пізньої), гарбуз і кабачки прибирають до перших заморозків. Після збирання врожаю необхідно перекопати грядки та внести до них добрива – найкраще органічні.

Раніше "Апостроф" розповідав про рослину, яка висаджується в серпні-вересні і здатна удобрити ґрунт не гірше за гній .