RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Росія закупила у Ірану "мотлох": що не так з партією дронів Mohajer-6 та Shahed

Росія отримала від Ірану першу партію ударних безпілотників: після навчання окупанти використовуватимуть їх у війні проти України. Однак у технічному плані вони, м'яко кажучи, дуже недосконалі.

Про поставки повідомляє Washington Post.

Зазначається, що перші літаки вилетіли з Ірану 19 серпня, на їхніх бортах були щонайменше два типи безпілотників. Обидва види здатні нести боєприпаси та атакувати радари, артилерію та інші військові цілі.

Як заявили представники адміністрації президента США Джо Байдена, постачання безпілотників серії Mohajer-6 та Shahed до Москви вважається першою частиною запланованої передачі РФ сотень іранських БПЛА різних типів. За оцінками експертів, іранські БПЛА можуть допомогти заповнити серйозну прогалину у "військовій кампанії Росії в Україні".

За попередніми даними, російська армія отримає дві моделі безпілотників Shahed: Shahed-129 і Shahed-191, а також Mohajer-6. Всі вони вважаються одними з найкращих іранських військових БПЛА, призначених як для спостереження, так і ударів по цілі.

У той же час ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер в ефірі Апостроф TV висловив думку, що половина іранських дронів, які закупила Росія – несправні.

"Ізраїльські джерела повідомляють, що коли привезли ці дрони і почали їх збирати та запускати – то вони не збираються і не запускаються. Половина цих дронів виявилися або несправними, або з багами електроніки, або пошкоджені при транспортуванні. Тобто іранські вантажники їх там зламали. Тобто технологічно не факт, що ці дрони навіть у справному вигляді щось із себе становлять у військовому сенсі", - пояснив він.

Ауслендер нагадав, що Іран 30 років під санкціями, і в технологічному плані є відсталою країною.

"І війни дронів не буде. Іран ніколи не використовував ці дрони в інтенсивних конфліктах при працюючій ППО. Ізраїль їх збивав", - резюмував журналіст.

Читайте також матеріал "Апострофа": Співдружність ізгоїв: чи допоможуть Кремлю іранські безпілотники.