RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Відрядження за кордон: що треба знати військовозобов'язаним і які можуть бути перешкоди

Вже з 1 вересня ділові поїздки за кордон, незважаючи на військовий стан в Україні через російську агресію, знову стануть доступними для військовозобов'язаних громадян. Чоловіки можуть тимчасово залишити країну за програмою "єВідрядження".

Про це пише ресурс "Фокус".

На підставі указу президента від 24 лютого 2022 року № 64/2022, офіційно виїжджати за кордон могли лише ті чоловіки, які не підпадають під мобілізацію, тобто люди з інвалідністю, багатодітні батьки, студенти іноземних навчальних закладів.

Виїхати за межі України у робоче відрядження на термін не більше 7 днів зможуть військовозобов'язані чоловіки, які працюють на підприємствах, орієнтованих на експорт. Скористатися цією процедурою можуть як приватні підприємства, так і ФОП.

Для отримання дозволу на виїзд роботодавець повинен відповідати таким критеріям:

своєчасне подання податкової звітності;

відсутня заборгованість зі сплати ЄСВ;

середня зарплата становить не менше ніж 20 тис. грн;

кількість застрахованих за останній місяць звітного кварталу складає не менше ніж 10 осіб;

є кошти для внесення на рахунок Ощадбанку застави у сумі 200 тис. грн.

Особа, яка планує виїхати у відрядження за кордон, повинна мати офіційні трудові відносини з ФОП або юрособою, від імені та на користь якої таке відрядження відбувається. Згідно з умовами проекту одночасно за кордон може виїхати до 10% працівників підприємства, але не більше 10 осіб.

Юристи вважають, що розширення категорій "виїзних" чоловіків дозволить компаніям, які працюють із іноземними контрагентами, підвищити ділову активність. Однак, враховуючи обмеження термінів виїзду та відсутність авіасполучення з України, відрядження може виявитися надто коротким.

Крім того, для представників малого бізнесу перешкодою в організації закордонних відряджень можуть стати деякі спірні вимоги, оскільки підприємець, який не має оформлених за трудовою книжкою найманих працівників, не зможе виїхати за кордон навіть якщо знайде гроші на заставу.

Крім того, згідно з останніми офіційними даними, у січні 2022 року середня зарплата в Україні становила 14 577 грн, а під час війни зарплати знизилися на 30-40%. Тому вимога щодо середньої мінімальної зарплати у розмірі 20 тис. грн може стати непереборною перешкодою для відряджень.

Раніше "Апостроф" розповідав, які документи має надати студент, щоби його випустили за кордон під час війни.