RU  UA

Кримська схема: Кремль вигадав, як поповнювати лави контрактників в Україні

Росія вигадала спосіб поповнення рядів контрактників: планують відправити строковиків на службу в Крим, а кримських контрактників забрати на війну в Україну.

Таку думку висловив у коментарі Апострофу TV військовий експерт Олег Жданов.

Він розповів про ситуацію з російськими контрактниками, у яких закінчується піврічний термін контрактів. Багато хто з них проти продовження контрактів як піврічних, так і короткострокових на 90 діб. Кількість відмовників, які більше не хочуть брати участі у війні збільшується. Вони прагнуть потрапити додому, однак їх тримають в окремих таборах. У підсумку - це суттєво погіршить ситуацію на фронті та моральний стан росіян.

З огляду на це та через можливий провал осіннього призову - Кремль вигадав, як поповнювати лави контрактників в Україні.

"Весняний призов був провалений і очікується провалення осіннього призову. Але росіяни вигадали спосіб поповнення рядів контрактників. Вони відправлятимуть строковиків в Крим для проходження служби, а тих контрактників, які служать в Криму, - забиратимуть на війну в Україну", - зазначив він.

На думку експерта, Росії такий варіант вигідний, адже строковикам платять мало. Якщо строковик загине в результаті "бавовни" в Криму - держава не виплачуватиме компенсації, адже строковик не бере участі в бойових діях. Це вважатиметься нещасним випадком.

"Ті хто підписав контракт – фактично приречені залишатись в Україні. Бо не існує жодних законних підстав, на яких би Росія змушувала контрактника брати участь у так званій "СВО", бо офіційно війни з Україною немає. Тобто вони не можуть притягнути до суду тих, хто відмовляється брати участь у "СВО", бо це передбачається суто не добровільних підставах. Тому цих контрактників нікуди не випускають, мордують їх, залякують, щоб ті підписали безстрокове продовження контракту", - зауважив він.

Серед інших легальних способів поповнення особового складу є військові збори резервістів. З вересня вони планують провести військові збори для військовозобов’язаних запасу – це 90 тисяч осіб. Там мають намір загітувати їх підписати контракти або з російською армією, або з приватними військовими компаніями.

Загалом в Росії тема війни сильно падає і молодь не хоче вступати до лав ЗС РФ.

"Люди розповідають, як пресують строковиків, щоб ті підписали контракт. І потім їх відразу відправляють на війну. Ті, хто тікають з Криму розповідають про війну, на кладовищах цілі алеї, на вулицях багато інвалідів, - це все створює антивоєнні настрої", - додав Олег Жданов.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Путін хоче "заморозити" війну проти України для поновлення ресурсів і збереження влади.