RU  UA

В окупантів нові вибухи та багато інших проблем: що зараз відбувається на Херсонщині

У окупованій Херсонській області, в ніч на 1 вересня, пролунало кілька вибухів - біля Херсона в Чорнобаївці, Олешках, Новій Каховці. Окупанти не залишають спроб відремонтувати пошкоджений ЗСУ Антонівський міст, але всі мости регіону відпрацьовуються українськими захисниками, які контролюють і нові логістичні шляхи, які намагаються створити загарбники.

Про це розповів заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський у ефірі Апостроф TV.

"Просимо місцевих жителів повідомляти про всі такі спроби агресора до офіційних телеграм-ботів СБУ або Генштабу ЗСУ", - закликав він.

Соболевський розповів, що 1 вересня херсонські школи розпочали навчання онлайн за українськими програмами.

"Орки також намагаються запустити навчання, але за російськими програмами завезли свої підручники, але це більше книги з розділу "фантастика", особливо це стосується історії", - зазначив він, додавши, що окупанти не змогли запустити навчання у великій кількості шкіл окупованого Херсона.

Соболевський закликав батьків школярів, які виїхали з окупованих територій, зв'язатися з вчителями – їм роз'яснять, як підключитися та продовжити навчання дітей у тих самих педагогів, які працювали з ними раніше.

"Якщо вчитель залишився на окупованій території, він не братиме участі у цьому процесі, тому що це велика небезпека у разі, якщо про навчання дітей за українською програмою дізнаються окупанти – для них це "екстремізм". Примус наших вчителів до співпраці з ними був жахливий, директорів шкіл кидали до в'язниці", - розповів він.

Заступник голови Херсонської облради також повідомив, що незаконний "заступник голови" "військово-цивільної адміністрації" Херсонської області, колаборант Кирило Стремоусов, який раніше втік у Вороніж, змушений був повернутися за наказом своїх "господарів".

Є інформація, що після того, як ЗСУ розпочали на південному напрямку активніші дії, багато зрадників намагалися виїхати і вивезти свої сім'ї або в Крим, або в Росію, вони дуже нервують і розуміють, що їхній час закінчується.

Водночас, за словами Соболевського, окупанти не відмовилися від сценарію проведення "референдуму" і продовжують підготовку до нього, але, на його думку, найближчим часом малоймовірно, щоб вони змогли його провести.

"Якщо вони отримають команду проводити це "шоу", то масштаб підтримки населення буде ніяким, вони навіть не можуть створити певну кількість комісій, щоб була хоч якась картинка, реєстр виборців теж не змогли створити. Хочу нагадати херсонцям, що не потрібно йти на це шоу та голосувати проти того, щоб Херсонщина стала частиною "російського миру" – на "референдум" взагалі не потрібно йти, треба його бойкотувати!", - наголосив він.

Читайте також матеріал "Апострофа": Ми намагаємося "відкобзонити" якомога більше росіян, яких перекидають на південь України - полковник ЗСУ.