RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми намагаємося "відкобзонити" якомога більше росіян, яких перекидають на південь України - полковник ЗСУ

Роман Світан - про бої на Херсонщині та ситуацію по всій лінії фронту

Роман Світан - про бої на Херсонщині та ситуацію по всій лінії фронту Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

За останні дні найбільше новин надходить із Херсонської області. Там українські сили змогли прорвати першу лінію оборони противника і фактично залишили правобережне угрупування окупантів у вогневому казані, позбавивши їх можливості пересуватися мостами через Дніпро. Водночас росія перекидає на південь України додаткові сили.

Що відбувається на Херсонському напрямку, на якій ділянці фронту противник найбільш уразливий, і яка зброя зробить контрнаступ більш ефективним - в ефірі Апостроф TV розповів полковник запасу ЗСУ, військовий льотчик-інструктор, військовий радник губернатора Донецької області у 2014 році РОМАН СВІТАН.

– Говорити безпосередньо про контрнаступ ми не можемо, дотримуватимемося інформаційної тиші. Але ми можемо поговорити про заяви британської розвідки. яка зазначила, що ЗСУ відсунули лінію фронту на деяку відстань, використовуючи проломи у російській обороні. Як ви вважаєте, чи стануть росіяни перекидати на південь додаткові сили? Якщо вони мають можливість тримати там оборону?

– Внаслідок проведених контрнаступальних дій, які протягом місяця-півтора проводяться українською армією на всій лінії фронту від Херсона до Харкова, за 2-3 дні на лінії фронту від півдня у районі Херсона до верхнього кордону цього фронту, до Високопілля, посипався російський фронт в деяких місцях. Що означає посипався? Майже в 3-4 місцях з опорних пунктів було вибито російські війська. Вони пішли на другу, а десь і на третю лінію оборони.

Такий розсип фронту в деяких місцях – це не каскадний обвал фронту. Тобто не сталося обвалення другої та третьої лінії. Тому українські війська зайняли плацдарми, які тримали російські війська. У принципі, можна говорити про те, що у такому вигляді відбуваються контрнаступальні дії.

Звичайно, щільність вогню, особливо артилерійського, збільшилася. І Херсон, і всі населені пункти лінією фронту це чують. Мирні жителі мають вжити всіх заходів для того, щоб убезпечити своє життя від наслідків таких дій. Дії, в принципі, прості: знайти укриття, краще з двома входами, запастися водою, їжею, ліками та засобами гігієни та спробувати цей період перечекати.

– Збройні сили регулярно завдають ударів по мостах через Дніпро у Херсонській області. Напередодні так само було завдано удару по чотирьох мостах. Наскільки це зараз допомагає у просуванні наших сил?

- Правобережне угруповання російських військ, яке знаходиться в районі Херсона і на північ у бік Кривого Рогу, після того, як було пошкоджено всі чотири мости в тому районі, практично опинилося у вогневому казані. Фактично щодня відбувається вогневе ураження і мостів, і баржового мосту, який зараз росіяни почали споруджувати вздовж Антонівського мосту. Кілька разів були влучення у дебаркадер цього мосту - це так звана плавуча пристань.

Зараз у російських військ ускладнено переміщення зі східного берега Дніпра на західний. Тому можна говорити про те, що правобережне угруповання практично відрізане від баз постачання, від пунктів управління, які також ефективно знищуються українськими військами. Кілька днів тому було знищено командний пункт однієї з армій, які керують цим процесом у районі Нової Каховки. Тому можна говорити про те, що правобережне угруповання знаходиться у вогневому казані. У принципі зараз воно має великі шанси бути знищеним в процесі контрнаступальних дій українських військ.

– Наскільки зараз Крим можна вважати базою посилення окупантів?

– Потрібно розуміти, що перед Збройними силами України стоїть завдання щодо повернення всієї окупованої території України до кордонів 1991 року. Це включає і Крим, і Донбас. Один із методів повернення – це знищення ворога на тій дальності ураження, до якої нині українські війська дістають. Як мінімум, ми вже маємо ракети з дальністю до 300 км, бачимо роботу цих ракет у Криму. Практично весь український Крим, Донбас зараз у зоні ураження українських військ.

Звичайно, будь-який рух з Криму і з росії буде обрізатися тими способами, які у нас сьогодні є. Вихід кримських частин, які ми спостерігаємо останні кілька днів, у бік Мелітополя - йде на посилення мелітопольсько-каховського угруповання. Вони мають завдання посилювати правобережне угруповання. Але оскільки мости відрізані, вони цього зробити не можуть. Вони можуть лише посилювати запорізьке угруповання.

Рух колон видно. Тобто після досягнення точок розвантаження чи точок дислокації вони ставатимуть під знищення, якщо їх дістануть наші сили враження.

– Як можуть із Криму зараз перекидати саме авіацію?

- Зараз росія ухвалила правильне рішення - вивести більшість літаків з Криму на материкову частину, тому що ми можемо вражати їхні аеродроми. Вони вже не одну ескадрилью втратили, тому переводять практично всі літаки на материк. Але літак – це така машина, для якої 100–300 кілометрів – це не відстань. Це лише кілька хвилин, десятків хвилин. Тому поки що російська авіація може діставати південь нашої країни, але українська ППО, яка працює досить успішно, не дає почувати себе вільно в небі. Тому російська авіація останні кілька місяців практично не залітає на ту територію, де розташовані засоби ППО України.

Можна говорити, що правобережне угруповання російських військ залишається без повітряного прикриття. Там дуже добре почуваються наші аси, працює наша авіація. Російська авіація зараз може працювати лише в районі Донбасу та Харкова.

- Чи можемо ми говорити про те, на яких напрямках росіяни зараз найслабші?

– Останні місяць-півтора практично по всій лінії фронту однакова щільність російських військ. Вони вивели зі східного фронту людей та посилили південний фронт для того, щоб цю щільність зробити приблизно однаковою. Наразі угруповання на південному фронті посилюється 3-м корпусом, який виведено з-під Нижнього Новгорода. Досі він ще виводиться. Почав виводитися перед 24 серпня, і досі вантажиться техніка під Вилковим під Нижнім Новгородом і переміщається у бік Ростова.

Вихід із Ростова відбувається на південь нашої країни – в район Бердянська та Мелітополя. Тобто посилюється запорізьке угруповання, оскільки воно було найслабшим. Тому сьогодні не можна сказати, де найслабший фронт.

Єдине, можна говорити про те, що правобережне угруповання, оскільки воно відрізане від основних засобів, з кожним днем зменшуватиме своє бойове злагодження та стан. Правобережне угруповання – це у районі Херсона.

– Ви згадали 3-й армійський корпус. Генштаб повідомляв, що його також перекидають у Харківську область. Чим їм ці сили допоможуть там?

- Здебільшого перекидання 3-го корпусу відбувається все-таки на південь - це, власне, під Запоріжжя, але не для того, щоб наступати. Саме один із передбачуваних росіянами напрямів атаки українських військ – це саме від Гуляйполя у бік Мелітополя. І ось вони посилюють оборонні можливості свого угруповання у районі Мелітополя.

Рух на Харків… У принципі, там вистачає й тих військ, які зараз є. Там також останнім часом відновилися бої, але здебільшого для відволікання наших військ та резервів від роботи з деокупації правобережжя України в районі Херсона.

– ГУР поділилося інформацією про те, що росія планує залучити на війну більше найманців із приватних військових компаній. Йдеться, зокрема, і про ПВК "Вагнер". За даними розвідки, на окупованих територіях зараз перебувають близько 4,5–5 тисяч бойовиків ПВК, які працюють як штурмові загони першої лінії наступальних сил. Чи вони й надалі поповнюватимуть ці ПВК?

– Зараз ПВК "Вагнер" чи "Ліга", як її ще називають, – це вже не та професійна ПВК, яка була, припустімо, на початку війни, чи ті групи, які працювали в Сирії, у Лівії, які так само зараз виводяться і перекидатимуться на український фронт. Це вже не ті групи. Швидше за все, зараз це просто один із механізмів фінансування того контингенту російських громадян, які не можуть із якихось причин піти на контракт у збройні сили. Це можуть бути ув'язнені, це можуть бути раніше засуджені, ще якісь моменти. Це механізм фінансування і більше нічого.

Сильно перебільшено важливість цієї ПВК. 5 тисяч – це навіть не 5% тих військ, які є насправді зараз на театрі військових дій в Україні. Тому нема сенсу звертати увагу на цей контингент росіян.

Набагато небезпечніші все-таки лінійні війська. Це російська армія як така. У них є бойове злагодження, у них є центральне фінансування, у них досить потужний зв'язок і з центром, і з самою росією. В принципі, на ці війська є сенс звертати увагу. Саме перекидання цього 3-го корпусу має бути під пильним контролем - це лінійні частини. Перекидання ВДВшників, яке відбувалося на правобережжі, так само під контролем. Зараз ми їх намагаємося "відкобзонити" якомога більше. Тому, я думаю, "Вагнер" не є великою проблемою для українських військ.

– Поговоримо про озброєння. США близько двох місяців допомагали Україні готуватися до контрнаступу на півдні країни. Чого нам ще бракує? Можливо, саме авіація нам би серйозно допомогла при контрнаступі?

– Перша проблема української армії у цій війні – це відсутність необхідної кількості артилерії. Те, що потрібно і просити, і замовляти у наших партнерів – це збільшення стволів 155 арт та боєприпасів до них. Чим більше буде боєприпасів, тим більшою буде вогнева міць нашої артилерії, тим менше ми втратимо людей. В принципі, буде виконано одне із завдань нашого Генштабу про бережливе ставлення до нашої піхоти.

Друга проблема, яка є в Україні та яку ми вирішуємо за допомогою наших натовських партнерів – це відсутність броні. Необхідність у бронетанкових військах, у броні як такій стоїть на другому місці. Наші турецькі товариші нам допомагають, практично десятками відвантажують броню та техніку, Європа та Америка – зараз уже почали відвантажуватися бронетранспортери М113. В принципі це питання вирішимо.

Відсутність авіації справді помітна на театрі бойових дій, бо в нас її від початку було небагато. У принципі, зараз вона працює лише на правобережжі та в деяких місцях у районі Донбасу. Та передача літаків, яка відбулася нещодавно, – ми отримали ланку, 4 македонські літаки Су-25. Наразі маємо отримати ескадрилью - до 12 словацьких літаків МіГ-29. Вона нас посилить.

Те, що ми просимо у наших натовських товаришів – передати нам багатофункціональні винищувачі F-15 та F-16, А-10 – це штурмовик, приблизно як Су-25. Звичайно, це посилило б нашу вогневу міць і стало б великою підмогою у наступальних діях зі звільнення нашої території. Поки що є питання щодо передачі літаків типу F-15 і F-16, А-10, але я думаю, що вони вирішаться найближчим часом.

Читайте також

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Новини партнерів