RU  UA

Може статися друга Фукусіма: що треба робити МАГАТЕ та Україні для звільнення ЗАЕС

Російське окупаційне військо продовжує ядерний тероризм на Запорізькій АЕС, унаслідок чого туди прибула місія МАГАТЕ. Однак навіть ця міжнародна організація не здатна вплинути на демілітаризацію станцію. Україна та МАГАТЕ мусять тиснути на РФ, аби запобігти сценарію ЧАЕС чи Фукусіми.

Про це в етері Апостроф TV заявив екс-голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков.

Представники МАГАТЕ залишатимуться на ЗАЕС лише до 3 вересня, а сам гендиректор Рафаель Гроссі пробув там дві години - за цей час неможливо перевірити весь ядерний матеріал та психологічний стан співробітників, оскільки Запорізька АЕС - найбільша атомна електростанція в Європі.

Попри те, що модернізована ЗАЕС відрізняється від ЧАЕС, яку розграбували російські окупанти на початку повномасштабної війни, ризики ядерної катастрофи залишаються високими, а прорахувати всі сценарії не є можливим.

"Росіяни ж захоплювали й Чорнобильську АЕС, і всі ми знаємо результати руйнувань там. Тому ми маємо тиснути не тільки на Росію як державу, а й на окремі великі корпорації РФ. Наприклад, Росатом, представники якої знаходяться чомусь на ЗАЕС. Потрібні потужні сакнції проти Росатома та її керівників і працівників. Бо ЗАЕС доведена до крихкої межі та абсурду", - наголосив Плачков.

Через злочинні дії російських окупантів на ЗАЕС там може повторитися те, що відбулося на Фукусімі, з жахливими наслідками.

"На мій погляд, МАГАТЕ повинна зафіксувати всі злочини Росії на ЗАЕС, представити їх в ООН. Росія вже скликала радбез ООН, але Україна має формувати всі дані та заяви. Вже 42 країни вимагають від Росії деокупацію та демілітарізацію ЗАЕС. Україна має залучати більше країн для тиску на Росію", - зазначив експерт.

Крім того, країна-терорист Росія може спробувати підключити ЗАЕС до своєї енергосистеми через окупований Крим, який знаходився в українській енергосистемі.

"Ми вже бачимо, що в Джанкої "втомився" трансформатор, "втомлюються" електроопори на окупованій Херсонщині та Миколаївщині, тому наші спецслужби знають, як зробити, що ЗАЕС не підключили до енергосистеми Росії", - сказав Плачков.

Якщо ж росіяни продовжать і надалі тероризувати атомну електростанцію, наслідки будуть непоправними - радіоактивна хмара зачепить не лише Україну та Європу, від неї постраждає і Росія, і Білорусь.

"Не хочеться малювати апокаліптичний сценарій. Але ми знаємо які наслідки були після аварій на ЧАЕС, Фукусімі. І це без військових складів та техніки на станціях. У мене є сподівання на якийсь інстинкт самозбереження окупантів, бо радіоактивна хмара зачепить не лише Україну та Європи, а й Росію та Білорусь", - резюмував Григорій Плачков.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що робить влада в Україні на випадок поширення радіації.