RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Цирк під наглядом окупантів: як місія МАГАТЕ проводила на ЗАЕС "інспекцію"

Інспектори МАГАТЕ пересувалися Запорізькою АЕС винятково під контролем російських окупантів і працівників "Роматому", не маючи приватних розмов із персоналом станції і слухаючи розповіді росіян про "українські обстріли".

Про це повідомив інженер ЗАЕС на умовах анонімності для "Суспільного".

Російські окупанти водили гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі й іншвх інспекторів за своїм маршрутом, показували "мапи прильтів" і влаштували видовищне з місцевими колаборантами: ті прийшли із заявами від вигаданих "небайдужих громадян" про необхідність зупинити обстріли.

"Це був цирк", — констатував співробітник ЗАЕС.

Крім того, росіяни намагалися переконати інспекторів, що це саме українська сторона обстрілює ЗАЕС.

Підтвердження достовірності розповіді інженера ЗАЕС можна знайти в російських медіа, які опублікували відео, як російський атомник-окупант в оточенні журналістів показує Гроссі "український снаряд", а так звані "активісти" (насправді колаборанти) вручають гендиректору МАГАТЕ заклик з "20 647 підписами" щодо припинення обстрілів Запорізької АЕС.

Раніше "Апостроф" писав, що російські окупанти не хотіли пропускати місію МАГАТЕ, тому обстрілювали Енергодар і влаштували нові провокації на ЗАЕС - через дії росіян відключився енергоблок.