RU  UA

Чому Путін поставив "на паузу" псевдореферендум на Херсонщині: названо три причини

Росія не поспішає проводити псевдореферендуми на окупованих територіях Херсонської області через ймовірні три причини.

Про це в ефірі Апостроф ТV політичний експерт Дмитро Васильєв.

За його словами, по-перше, російське керівництво пам'ятає слова українського президента про те, що в разі проведення референдумів - подальші перемовини з РФ будуть неможливі.

"Зважаючи на те, що у збройних сил Російської Федерації справи дуже кепські, і їм потрібно припинення вогню, очевидно, що вони намагаються і тут якось дати раду цій ситуації, і навіть готові не проводити референдум у Херсоні", - зауважив він.

По-друге, проведені росіянами соціологічні дослідження свідчать про те, що населення Херсону та області категорично проти окупації, вони - за вільну демократичну Україну. Тому це може лякати окупантів.

Третьою причиною є те, що громадянам, які живуть на окупованих територіях, в тому числі Херсонщині, загрожує кримінальна відповідальність за участь у псевдореферендумах.

"Тому я думаю, що навіть ті люди, які вагалися, вони також призадумалися і вирішили, що не потрібно їм брати участь у цьому цирку. Тому я думаю, це комплекс цих речей, які надзвичайно сильно впливають на окупаційну, так би мовити, владу, і вони бояться. А ще вони бояться того, що трапляється з колаборантами. Вони бачать, що Сальдо кудись зник, і невідомо, що з ним відбувається. Вони бачать, що декількох вбили, в тому числі екснародного депутата Ковальова, ну і очевидно, що така доля, мабуть, що не цікавить тих, хто боїться за себе", - додав Дмитро Васильєв.

Раніше ми писали, що в окупованій Михайлівці Запорізької області, де загарбники планують провести нелегітимний "референдум", скоїв самогубство відомий колаборант.