RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

МАГАТЕ вимагатиме від Росії забратися із Запорізької АЕС - Reuters

Проект резолюції МАГАТЕ, який був підготовлений за результатами поїздки місії на Запорізьку АЕС, закликає Російську Федерацію припинити будь-які дії на українських ядерних об'єктах.

Про це повідомляє Reuters.

Повідомляється, що проект підготували Польща та Канада перед засіданням МАГАТЕ, яке має відбутися вже наступного тижня.

Проект 35 країн, які входять до Ради керуючих, – це продовження резолюції, ухваленої на екстреному засіданні ради у березні цього року. Тоді проти були лише Російська Федерація та Китай.

Як і на початку весни, дипломати стверджують, що мета полягає в тому, щоб показати, що РФ перебуває у дипломатичній ізоляції. На неї необхідно чинити тиск задля зупинення окупації ЗАЕС, де, згідно з висновками МАГАТЕ, окупація та обстріл стають причиною високого ризику катастрофічних наслідків ядерної катастрофи.

Проектом також засуджуються насильницькі дії російських окупантів проти ядерних об'єктів на території України, зокрема присутність армії РФ та персоналу Росатому на території української атомної електростанції.

Дипломати зазначають, що проект тексту, підготовлений від імені України, ще буде офіційно представлений на регулярному засіданні ради. Після цього представники всіх країн мають його обговорити та проголосувати.

За інформацією деяких дипломатів, оскільки нове формулювання майже не відрізняється від березневого, затримок із голосування виникнути не повинно. У формулювання можуть внести лише кілька правок.

У тексті ключовим є заклик до Росії "негайно припинити всі дії проти Запорізької АЕС та будь-яких інших ядерних об'єктів в Україні та на них, аби компетентні органи відновили повний контроль над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України".

Нагадаємо, 31 серпня, автоколонна місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) виїхала з Києва на Запорізьку АЕС, але російських окупанти не пропускали колону, аргументуючи тим, що нібито затримали українську ДРГ.