RU  UA

ЗСУ готуються до нового контрнаступу: полковник назвав больові точки окупантів

ЗСУ ведуть активний контрнаступ у Харківській області, тепер ворог може бити по ній тільки з артилерії дальньої дії. Окупанти мають "больові точки", які можуть стати перспективними напрямками для українських воїнів.

Про це розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, військовий льотчик-інструктор Роман Світан в ефірі Апостроф TV.

Він додав, що на кордоні зараз ведуться інженерні роботи – мінування, щоб росіяни не змогли знову зайти до нас на танконебезпечних напрямках.

За словами Світана, зараз війська ворога займають оборону вздовж Оскольського водосховища. Після того, як буде вирішено питання із Сватівським плацдармом, можна буде говорити про повне звільнення Харківщини. Однак зараз на деокупованих територіях активно йде розмінування, тож повертатися у щойно звільнені села не варто.

"Річка Оскол на Харківщині практично є Оскольським водосховищем аж до злиття з Сіверським Донцем, це серйозна природна перешкода шириною до 4 км, яку використовують росіяни. Швидше за все, наші війська витіснятимуть росіян із заходу на схід, з боку Лимана на Сватове і далі кордонів української території. Зачистка Сватівського плацдарму, що знаходиться на південний схід від річки Оскол, відбуватиметься залежно від поставлених командуванням завдань", - зазначив Світан.

Він додав, що є дві точки, куди рухатимуться росіяни, у тому числі й ті, що вийшли з-під Ізюма. Це район Бахмута – їм потрібен водозабір під Райгородком на північ від Бахмута – від нього йде живлення ОРДЛО, яке зараз практично припинено, зокрема, в Донецьку.

Також буде рух ворога у бік Соледара, зі спробою дійти до Слов'янська та Часового Яру. Також ворогові важливо відсунути фронт від Донецька, принаймні на 30 км, до району Карлівського водосховища, це на північний схід, у бік Пісків. Саме в районі Бахмута та Пєсків зараз йдуть жорстокі бої.

За словами експерта, Росія виконуватиме завдання щодо утримання правобережного угруповання в Херсонській області, туди перекинули кадировців, які використовуються як загороджувальні загони. Це говорить про те, що утримуватися на Правобережжі ворог намагатиметься якнайдовше. Питання звільнення Херсона вирішуватиметься нами за допомогою СЗГ та високоточної зброї, щоб мінімізувати руйнування міста.

У росіян є "больові точки" та напрямки - один з них - від Вугледара у бік Оленівки та Волновахи на Маріуполь, є досить перспективним. Ще одне - з-під Орєхова та Гуляйполя у бік Мелітополя, а також від Давидова Брода у бік Берислава. Вихід наших військ з-під Сіверська на Лисичанськ та оточення Попансянського угруповання є дуже небезпечним для ворога.

"Росіяни ховають свої кораблі, навіть та зброя, яка у нас вже є, змусила їх вивести з-під удару ЧФ, і жодної підготовки будь-яких операцій не йде, є лише маневри та постріли "Калібрамі", про пуски яких стає відомо відразу", - пояснив Роман Світан.

Як повідомляв "Апостроф", окупанти на півдні від Ізюму потрапили в оточення.