RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Переходи з УПЦ до ПЦУ: у СБУ вказали на важливі нюанси

Служба безпеки України у Київській області заявила про необхідність недопущення участі у зборах релігійних громад для переходу від Української православної церкви (УПЦ) до Православної церкви України (ПЦУ) очільників територіальних громад та представників місцевої влади. У спецслужбі вважають, що такі дії є передумовою дестабілізації суспільно-політичної ситуації у столиці та регіоні.

Про це йдеться у листі заступника начальника Головного управління СБУ у Києві та області Юрія Палагнюка від 7 вересня на адресу Дарницької РДА, пише видання LB.ua.

У листі СБУ наголошується, що на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну активізувався процес переходу громад з юрисдикції УПЦ до ПЦУ шляхом організації зборів населення об'єднаних тергромад, де піднімають питання про "звернення від релігійної громади до Предстоятеля ПЦУ митрополиту Єпіфанію (Думенко) із проханням прийняти під Омофор ПЦУ з подальшим поданням підготовлених протоколів та статутних документів до органів державної влади".

У спецслужбі переконані, що такі збори можуть бути використані представниками УПЦ для оскарження дій у суді, а російськими спецслужбами - для "звинувачень" нібито в утисках УПЦ та розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

"З огляду на викладене, з метою недопущення подальшого загострення релігійної обстановки, мінімізації можливих негативних наслідків... вважається за доцільне провести роз'яснювальну роботу серед працівників органів виконавчої влади, представників органів місцевого самоврядування, лідерів та керівників суспільно-політичних сил, представників релігійних деномінацій з метою недопущення їх залучення до діяльності, що може призвести до тяжких наслідків", - сказано у листі.

Дарницька РДА має відзвітувати Головному управлінню СБУ після вжитих заходів.

На початку осені заступник начальника Головного управління СБУ у Київській області звернувся в Управління культури Київської ОДА. Просив надати копії протоколів та статутних документів релігійної громади "Парафія на честь Покрови Божої матер" Бориспільської єпархії УПЦ села Требухів Броварського району Київської області, яка зголосилася перейти до ПЦУ.

При цьому на запит видання, у СБУ відкинули можливість втручання у державні релігійні процеси в державі, мовляв, просто діють з міркувань нацбезпеки.

"Росія не залишає спроб розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні і, зокрема, використовує для цього і релігійний чинник. Тому в листі, який було направлено київським Управлінням СБУ до районних адміністрацій столиці, визначено низку аспектів, які використовують представники ворожих спецслужб для інформаційно - підривної діяльності проти України", - йдеться у відповіді на запит.

За словами речника спецвідомства Артема Дехтяренка, СБУ лише звернула увагу на протидію ворожим проявам.

Дехтяренко нагадав, що до всього - під час воєнного стану забороняються будь-які масові збори людей, оскільки це може становити загрозу їхньому життю через підвищений ризик ракетних ударів та диверсій Росії.

Раніше ми писали, що росіяни воюють нелюдяно та цинічно: вони розміщують військових та техніку в дитячих садках та храмах.