RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Виїзд з України тимчасово непридатних до військової служби: суд ухвалив рішення щодо позову до прикордонників

В Україні через повномасштабне вторгнення Росії діє військовий стан і загальна мобілізація - чоловіки призовного віку (крім деяких категорій) не можуть виїжджати за кордон. Але іноді виникають труднощі.

Про це повідомляє волонтерський рух "Адвокати ЗСУ".

Адвокат Роман Лихачов розповів про один випадок: Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов чоловіка до прикордонного загону, бо позивач, тимчасово непридатний до військової служби, не зміг виїхати з України.

За словами позивача, у пункті пропуску через державний кордон України інспектором прикордонної служби було ухвалено рішення про відмову у перетині державного кордону на виїзд з України. У свою чергу, позивач вважав це рішення неправомірним і послався на те, що його було визнано тимчасово непридатним до служби та має відстрочку від призову до 01.10.2022 року.

За підсумками судових розглядів було встановлено, що позивач згідно з висновком лікаря-офтальмолога зі ст. 32 графи I Розкладу хвороб Додатка № 1 до Положення № 402 від 14.08.2008, був визнаний тимчасово непридатним до військової служби та маючим відстрочку за станом здоров'я від призову на військову службу.

Зрештою позивач на кордоні пред'явив закордонний паспорт, а також посвідчення про приписку до призовної дільниці та укладання лікаря офтальмолога. Посадовці Державної прикордонної служби України не мали правових підстав відмовляти йому у виїзді за межі України, оскільки законні підстави на виїзд були.

Нагадаємо, в Україні все частіше і голосніше звучать пропозиції, щоб на певних умовах все ж таки відкрити кордони для чоловіків, які не воюють на фронті. Як аргумент звучать слова, що незадіяні в обороні України чоловіки більше користі країні принесли б своїми податками, працюючи за кордоном.