RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Дозвіл виїзду військовозобов'язаних з України: у чому буде користь такого рішення

Військовий стан в Україні був продовжений практично на всю осінь: до 21 листопада 2022 року. Тим не менш, у країні все частіше і голосніше звучать пропозиції, щоб на певних умовах все ж таки відкрити кордони для чоловіків, які не воюють на фронті. Як аргумент звучать слова, що незадіяні в обороні України чоловіки більше користі країні принесли б своїми податками, працюючи за кордоном.

"Апостроф" розбирався у цьому питанні.

Нинішній стан речей спричинив те, що навіть у парламенті вже з'явився законопроект, яким пропонується давати право чоловікам виїжджати за кордон. Але для цього попередньо потрібно відкрити рахунок у банку, покласти туди 13 тисяч гривень, щомісяця поповнювати його та перераховувати гроші на армію.

За словами автора законопроекту, нардепа від "Слуги народу" Георгія Мазурашу, це дасть поштовх економіці та зніме соціально-економічну напругу.

"Зараз ми маємо велику кількість громадян без роботи та можливості заробляти на себе, сім'ю, не кажучи вже про таку важливу підтримку ЗСУ", - зазначає Мазурашу в записці пояснення до законопроекту.

Так чи інакше, ініціатори всіх подібних ідей керуються економічними аргументами: із роботою в країні важко, тому який сенс сидіти в Україні, не роблячи нічого, якщо можна виїхати за кордон та заробляти там гроші. Чи вагомі ці аргументи?

"До цього питання треба підходити обережно, але це буде певне соціальне полегшення. Адже, заробляючи за кордоном, люди зможуть частину зароблених грошей пересилати в Україну і, таким чином, допомагати своїм рідним. Це, звичайно, зменшить соціальне навантаження на державу. Зрозуміло, що робота за кордоном - це робота на чужу економіку, але за рахунок валютних переказів в Україну громадянам, які залишаються в країні, буде легше жити. Крім того, потік валюти допоможе забезпечувати відносно стабільний курс гривні, що сприятиме кращому валютному балансу", - пояснює "Апострофу" економіст Андрій Новак.

"Так, це допоможе економіці. Багато заробітчан, які раніше зазвичай працювали за кордоном і пересилали сюди гроші, зараз не можуть виїхати. І вони змушені бути безробітними в Україні, де зараз важко знайти роботу через війну. І це, звичайно, є економічним негативом", - додає інвестиційний банкір Сергій Фурса, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Так, за даними НБУ, минулого, 2021 року, українські заробітчани перевели в країну рекордні 15 мільярдів доларів – більше, ніж будь-коли. Очевидно, що у воєнний час таких обсягів переказів не буде. А закритий кордон точно не сприяє припливу валюти до країни.

Іншими словами, маємо 1:0 на користь відкритого кордону.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Заплатив і виїхав: чи потрібно відкривати кордони для чоловіків призовного віку.