RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Як військовозобов'язаному українцю виїхати з країни за гуманітаркою: пояснення прикордонників

В Україні через повномасштабну війну з Російською Федерацією діє заборона на виїзд військовозобов'язаних чоловіків за кордон. Проте водіям, які возять гуманітарну допомогу (у тому числі для підрозділів Збройних сил України) з-за кордону, дозволять виїзд, але за дотримання низки умов.

Про це повідомила прес-служба Державної прикордонної служби України.

Під час воєнного стану дозволено перетин кордону водіями, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших військових формувань, а також населення України, за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі "Шлях", адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Рішення про виїзд за кордон водіїв приймає Міністерство інфраструктури або військовими адміністраціями, за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах будь-якого з таких органів, підприємств, організацій, установ:

  • військових, правоохоронних органів;
  • військових адміністрацій;
  • медичних установ;
  • відправників чи одержувачів гуманітарної допомоги.

Також дозволено виїзд водіїв компанії, які мають транспортні ліцензії. У цій ситуації перетин державного кордону можливий тільки на транспортному засобі, повна маса якого становить 3500 кг і більше. Перевірку інформації про авто на основі даних, що містяться в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів, проводить Укртрансбезпека - вона ж вносить відповідні дані до Єдиного комплексу інформаційних систем.

Водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більше ніж 30 календарних днів. Водії компаній, які мають транспортні ліцензії, можуть перебувати за кордоном до 45 календарних днів, але це можливо лише на транспортному засобі, повна маса якого становить 3500 кг та більше.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно влада зняла обмеження на виїзд з України під час війни для двох категорій українців.