RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Кримінальна справа або повістка у ЗСУ: влада зайнялася українцями, які повернулися з-за кордону

Через повномасштабну війну з російськими окупантами в Україні оголошено загальну мобілізацію та діє заборона на виїзд за кордон військовозобов'язаних чоловіків. Українцям призовного віку, які повертаються в Україну, на кордоні надають вибір - або кримінальна справа, або повістка до військкомату.

Про це пише 6262.com.ua.

За неявку до військкомату після отримання повістки загрожує покарання - штраф, а за ухилення від проходження військової служби можна потрапити до в'язниці.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач наголосив, що в умовах війни немає поняття "черга" мобілізації. Повістку можуть видати будь-якому чоловіку і в будь-якому місці - на блокпосту, в магазині, на ринку, це абсолютно законно.

Читайте також: Заплатив та виїхав: чи потрібно відкривати кордони для чоловіків призовного віку

Як розповів адвокат Іван Ліберман, отримати повістку можна навіть на кордоні. За його словами, зараз правоохоронці серйозно працюють з військовозобов'язаними українцями, які перебувають за кордоном. Чоловіки від 18 до 60 років, які з якоїсь причини повертаються в Україну, на кордоні отримують вибір: або кримінальне переслідування, або повістка до Збройних сил.

Як повідомляв "Апостроф", з 14 вересня з України перестали випускати ще одну категорію чоловіків.