RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Мобілізація студентів в Україні: хто за законом має право на відстрочку

Студенти денної та дуальної форми навчання українських та зарубіжних навчальних закладів не підлягають призову під час мобілізації, однак вони можуть піти добровольцями.

Ресурс "Фокус" пише про те, чи звільняє закон усіх студентів від мобілізації під час бойових дій.

Зазначається, що в Україні порядок призову на військову службу регулюють Закон "Про військовий обов'язок та військову службу" та "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", в яких, власне, перераховані категорії громадян, які не підлягають призову під час мобілізації.

Читайте також: Українських студентів можуть призвати до армії: Арестович назвав причину

Відповідно до законодавства, призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формами здобуття освіти.

Крім того, як говорить закон, відстрочення від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах загальної середньої освіти ІІІ ступенів та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання.

При досягненні призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає чинність.

Відстрочка на весь період навчання дається претендентам на навчання в установах професійної вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі, при отриманні початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступінчастої системи освіти;

в закладах професійної вищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі при отриманні наступного ступеня освіти;

у закладах середньої чи вищої духовної освіти з денною формою навчання;

в інтернатурі, аспірантурі чи докторантурі з відривом від виробництва.

Як пояснили адвокати, якщо студент не бажає бути мобілізованим, при отриманні повістки у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки йому необхідно надати довідку про навчання. Якщо студент бажає проходити службу, він пише у військкоматі заяву про бажання бути добровольцем, і його мобілізують. Військкомат надсилає повідомлення до вишу та навчального закладу автоматично, без заяви студента, надає йому академічну відпустку на час проходження служби.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки служать солдати-строковики та офіцери-призовники .