RU  UA

Не так страшні насправді? У розвідці оцінили небезпеку іранських дронів "шахідів" для України

Передані Росії дрони-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва найближчим часом будуть знищені на війні в Україні.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів командир групи аеророзвідки, представник Української Добровольчої Армії Ашот Арутюнян.

За його словами, станом на даний момент іранська сторона передала окупантам близько 300 дронів. Арутюнян упевнений, що Росія проситиме додаткові поставки, і Іран не відмовить.

"Іран спробує доставити, бо два такі режими підтримуватимуть один одного до останнього. Питання в тому, скільки їх є в Ірану. Наскільки мені відомо, там було постачання близько 300 дронів, дрони працюють парами, і я думаю, що за місяць ми їх знищимо, а якщо нам допоможуть наші артилеристи точними влученнями як у Торезі, на Кінбурнській косі, то буде швидшим – будуть тижні", - сказав він.

При цьому військовий відповідає, що насправді такі дрони – досить ефективна зброя, оскільки несе близько 15-16 кілограмів вибухівки, може використовуватися по стаціонарним цілям та має дуже великий радіус дії.

"Але буквально позавчора над тією зоною, де ми працюємо, пролітали два такі дрони, їх чути з досить великої відстані - звук нагадує мопед, що летить в небі, вони візуально видно - вони летять на висоті 600-800 метрів, такий чорний трикутник.

Не впевнений, що такі засоби, як "Стріла", "Ігла" чи "Стінгер", зможуть по них працювати, але зі стрілецької зброї – ми бачимо досвід Одеси – вона збивається. Єдине, прохання від місцевих жителів – коли збиваєте ці дрони, не потрапляти до житлових будинків”, - додав він.

Читайте також: Ворог завдав удару по Одесі - над містом помітили дрони-камікадзе

На завершення Арутюнян зазначив, що таке озброєння ніяк не завадить ЗСУ.

"Я думаю, що це дуже велика емоційна, психологічна і політична поразка Росії - купувати дрони в Ірану, і, мабуть, вони дуже довго хотіли запобігти цьому і використали свої ракети. Але є розуміння, що Росія - ущербна держава, і вона не може побороти нас. Росія програє, вона це відчуває, тому хапається за соломинку і купує ці дрони, купує все, що тільки можна, тому що ракети в неї закінчуються, а виробляти нові вони не можуть - компоненти, електронна база в Росії відсутня, кваліфікація фахівців відсутня", - завершив він.

Нагадаємо, знищення ракетою дрона-камікадзе Shahed-136, які в Росії маркують як "Герань-2", потрапило на відео.