RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

РФ використовує іранські дрони Shahed-136: чому вони стали серйозною загрозою для ЗСУ

Російські окупанти застосовують іранські ударні безпілотники Shahed-136, які російські військові перейменували у "Герань-2", у Харківській області для ураження самохідних гаубиць, бронетранспортерів та траспортних засобів українських сил, маючи певний успіх. Це створює небезпеку для ЗСУ.

Про це повідомив офіцер 92-ї окремої механізованої бригади, полковник Збройних Сил України Родіон Кулагін у коментарі The Wall Street Journal.

"В інших областях росіяни мають перевагу в артилерії, і їм цього достатньо. Тут (на Харківщині – "Апостроф") вони вже не мають цієї переваги в артилерії, і тому вони почали використовувати ці безпілотники", - сказав він.

Зокрема, 13 вересня російські військові застосовували іранський БПЛА у районі вже повністю звільненого Куп’янська.

У свою чергу, засновник і виконавчий директор компанії Red Six Solutions, яка займається стратегічним консалтингом, Скотт Кріно зауважив, що ці безпілотники можуть надати російським загарбникам "потужну противагу" високотехнологічним системам озброєння ЗСУ.

"Присутність Shahed-136 у війні в Україні, безсумнівно, змінює оперативні плани Києва. Величезний розмір поля бою в Україні ускладнює захист від них", - уточнив він.

Водночас Іран має системи захисту від перешкод, що можуть ускладнити протидію Shahed-136. Кріно зазначив, що як тільки іранський ударний БПЛА націлиться на ціль, його буде досить важко зупинити.

Як заявив Кулагін, Shahed-136 не дуже великі за розміром й можуть літати досить низько - це ускладнює їхнє виявлення. Але він має сподівання на досконаліші технології протидії БПЛА від Заходу, або щоб міжнародна спільнота зірвала постачання іранських безпілотників до країни-агресора.

Наразі відомо, що США застосували санкції проти іранської компанії Safiran Airport Services за те, що вона координувала російські військові рейси з Shahed-136 та обладнанням до РФ, а також на іранські компанії з виробництва БПЛА Paravar Pars, DAMA та Baharestan Kish.

Нагадаємо, Іран, незважаючи на попередження Сполучених Штатів Америки, передав Росії "сотні" безпілотників, які агресор використовує у повномасштабній війні проти України.