В Україні різко подорожчала морква через те, що на території країни зберігається дощова погода, а також через скорочення виробництва цього коренеплоду.
Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Виробники моркви не можуть продовжувати збирати врожай унаслідок дощової погоди, а це провокує зростання цін: українські фермери вже другий тиждень поспіль підвищують відпускну вартість коренеплоду. Станом на 27 вересня цей овоч надходив у продаж за 17-22 грн/кг, що в середньому на 10% дорожче за ціни минулого тижня.
Читайте також: Україні загрожує дефіцит овочів узимку: у чому причина і що буде з цінами
"Ця ситуація є нетиповою, оскільки у вересні, як правило, пропозиція української овочевої продукції на ринку досягає своїх максимальних значень, а ціни залишаються досить низькими", - зауважили аналітики.
Водночас зростання ціни залежить і від кількості пропозиції на ринку, а зараз виробництво моркви в Україні зазнало суттєвого скорочення.
"Як підсумок, на цей час більшість фермерів уже заявили про рішення закладати якісну продукцію на зберігання, через що пропозиція цієї продукції на ринку дещо скоротилася", - пояснили експерти.
Також варто зауважити, що нинішня ціна моркви перевищує минулорічну за аналогічний період у 3,2 раза. На це вплинули вищезазначені фактори: скорочення виробництва, зменшення посадкових площ, зниження врожайності через погодні катаклізми.
Раніше "Апостроф" повідомляв, як змінилися ціни в Україні за рік. Найбільше подорожчали овочі й фрукти.