RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні втричі подорожчав популярний овоч: названо несподівану причину

В Україні різко подорожчала морква через те, що на території країни зберігається дощова погода, а також через скорочення виробництва цього коренеплоду.

Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Виробники моркви не можуть продовжувати збирати врожай унаслідок дощової погоди, а це провокує зростання цін: українські фермери вже другий тиждень поспіль підвищують відпускну вартість коренеплоду. Станом на 27 вересня цей овоч надходив у продаж за 17-22 грн/кг, що в середньому на 10% дорожче за ціни минулого тижня.

Читайте також: Україні загрожує дефіцит овочів узимку: у чому причина і що буде з цінами

"Ця ситуація є нетиповою, оскільки у вересні, як правило, пропозиція української овочевої продукції на ринку досягає своїх максимальних значень, а ціни залишаються досить низькими", - зауважили аналітики.

Водночас зростання ціни залежить і від кількості пропозиції на ринку, а зараз виробництво моркви в Україні зазнало суттєвого скорочення.

"Як підсумок, на цей час більшість фермерів уже заявили про рішення закладати якісну продукцію на зберігання, через що пропозиція цієї продукції на ринку дещо скоротилася", - пояснили експерти.

Також варто зауважити, що нинішня ціна моркви перевищує минулорічну за аналогічний період у 3,2 раза. На це вплинули вищезазначені фактори: скорочення виробництва, зменшення посадкових площ, зниження врожайності через погодні катаклізми.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як змінилися ціни в Україні за рік. Найбільше подорожчали овочі й фрукти.