В Україні різко подорожчала морква через те, що на території країни зберігається дощова погода, а також через скорочення виробництва цього коренеплоду.

Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Виробники моркви не можуть продовжувати збирати врожай унаслідок дощової погоди, а це провокує зростання цін: українські фермери вже другий тиждень поспіль підвищують відпускну вартість коренеплоду. Станом на 27 вересня цей овоч надходив у продаж за 17-22 грн/кг, що в середньому на 10% дорожче за ціни минулого тижня.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Читайте також: Україні загрожує дефіцит овочів узимку: у чому причина і що буде з цінами

"Ця ситуація є нетиповою, оскільки у вересні, як правило, пропозиція української овочевої продукції на ринку досягає своїх максимальних значень, а ціни залишаються досить низькими", - зауважили аналітики.

Водночас зростання ціни залежить і від кількості пропозиції на ринку, а зараз виробництво моркви в Україні зазнало суттєвого скорочення.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

"Як підсумок, на цей час більшість фермерів уже заявили про рішення закладати якісну продукцію на зберігання, через що пропозиція цієї продукції на ринку дещо скоротилася", - пояснили експерти.

Також варто зауважити, що нинішня ціна моркви перевищує минулорічну за аналогічний період у 3,2 раза. На це вплинули вищезазначені фактори: скорочення виробництва, зменшення посадкових площ, зниження врожайності через погодні катаклізми.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як змінилися ціни в Україні за рік. Найбільше подорожчали овочі й фрукти.