RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Деяким українцям доведеться вийти на пенсію пізніше, ніж належить: кого стосується

В Україні щороку збільшують необхідну кількість страхового стажу для виходу на пенсії. Однак через повномасштабну війну чимало українців втратили роботу, тому їм може не вистачити буквально кількох місяців для набуття пенсійних виплат.

Про цю ситуацію розповіли у виданні "НаПенсії".

У 2022 році вийти на пенсію у 60 років можуть люди, які мають від 29 років страхового стажу. У 2023 році вже потрібно буде не менше ніж 30 років, а в 2028 - від 35 років стажу.

Читайте також: На пенсію в Україні можна вийти на п'ять років раніше: які умови

При цьому внаслідок повномасштабної війни багатьом людям, найімовірніше, не вистачить кількох місяців чи кількох років страхового стажу для виходу на пенсію, оскільки вони були змушені піти у відпустку власним коштом, а цей період не зараховується до стажу (не платиш податків - не маєш стажу).

Водночас такі люди, які пішли у відпустку за власний рахунок, не зможуть отримувати й допомогу з тимчасової непрацездатності, якщо будуть офіційно працевлаштовані. Крім того, коли людина під час відпустки захворіла, їй не виплачуватимуть лікарняні.

Існує ще й така ситуація: декого з початку повномасштабної війни перевели на неповний робочий день, і їм відповідно зараховуватимуться неповний страховий стаж.

Наприклад, один місяць страхового стажу зарахується повністю, якщо особа сплатить повну суму соціального внеску. У разі, коли сплачуватиметься половина, то два місяці роботи рахуватимуться в страховий стаж як один.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українцям почали неправильно нараховувати пенсії після "купівлі" стажу.