RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Покровська батьківська субота 2022: головні заборони та молитви

У жовтні церква щороку відзначає одне з найбільш важливих християнських свят - Покрову Пресвятої Богородиці. У суботу, найближчої до цього свята, також церква влаштовує батьківський день, щоб пом'янути покійних рідних та друзів. Покрову святкуватимуть 14 жовтня, тоді як батьківська субота припадає на 8 жовтня цьогоріч.

"Апостроф" публікує головні заборони та молитви у ці дати.

Батьківська субота - це час, присвячений молитвам про упокій близьких померлих.

Основні заборони у батьківську суботу

В цей день під абсолютною забороною будь-яка лайка та агресія. Не можна ображати померлих, щоб не розгнівити їх. У будинку не має бути сварок, тому що поминальна субота призначена саме для того, щоб рідні люди зблизилися та згадали померлих близьких.

Не можна прибирати могилу померлого в цей день, краще це робити заздалегідь. Не можна займатися важкою роботою та домашніми справами.

Їсти поминальну їжу краще вдома, а не на цвинтарі. Проте і вдома не потрібно влаштовувати гучні гуляння та зловживати алкоголем. Не можна співати пісні та веселитися.

У поминальні суботи не можна відмовляти людям у допомозі. Подаючи милостиню бідним, обов'язково попросіть їх помолитися за ваших покійних родичів.

У цей день молитися треба у спокої.

Молитви

***

Упокой, Господи, душі покійних рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена / ім'я), і всіх православних християн, і прости їм вся гріхи вільні та невільні, і даруй їм Царство Небесне.

***
Господи, почуй наші благання про батьків, що покинули цю землю і вирушили в Царство Твоє, де життя вічне. Лише ти здатний втішити душі наші скорботні.

Прошу, відпусти всі гріхи померлого і подаруй йому життя в радості і щасті на Небесах. Плачу я і молюся за душу раба Божого (ім'я/імена) з вірою і надією на розраду. Не залиш мене самого в печалі скорботній, допоможи пережити втрату. Відпусти йому всі гріхи, дозволь душі упокоїтися і знайти життя вічне. Помолюся ж я за нього і прославлю ім'я Твоє, Господь наш!

Бо Ти батько наш, і лише Ти знаєш, коли проб'є остання година наша на землі, щоб забрати після душі наші в Царство Небесне. Нехай знайдемо ми вічність поруч з тобою. На віки віків. Амінь.

***
Господи, Утішителю і Пасторе наш! З благанням до Тебе вдаюся і прошу: почуй біль моєї душі, і не лишай в пеклі вогненному покійного раба Твого (ім'я/імена). Упокой душу його і прости йому всі гріхи, вільні і невільні, вкрий його своїм небесним покровом і дозволь перебувати в Царстві Твоєму навіки-віків. Амінь.

Раніше "Апостроф" публікував церковний календар на жовтень 2022 року для віруючих, яким важливо дотримуватися всіх церковних свят.