RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

У яких випадках час догляду за інвалідом додають до пенсійного стажу: пояснення ПФУ

Українці, які працюють неофіційно, можуть купити страховий стаж, якого не вистачає для виходу на пенсію, але період догляду за особою з інвалідністю громадянам можуть зарахувати до страхового стажу.

Пенсійний фонд розповів про умови, згідно яких людина претендуватиме на офіційні виплати від держави за трудовий стаж.

Законодавством передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю І групи, за дитиною з інвалідністю чи людиною, яка досягла пенсійного віку та потребує стороннього догляду.

Але людина, яка здійснювала такий догляд, має бути працездатною, не працювала в такий період та отримувала в органах соціального захисту населення допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

Читайте: Українцям почали неправильно нараховувати пенсії після "купівлі" стажу: що треба робити

За таких умов період догляду враховується до страхового стажу людини, оскільки вона є застрахованою особою й страхувальником для неї є відповідний орган соціального захисту населення.

Якщо такі періоди мали місце з липня 2000 року, то заробіток за цей період враховується у розмірі мінімальної заробітної плати, пояснили у ПФУ. У разі доцільності зазначені періоди "оптимізуються", тобто вилучаються з підрахунку індивідуального коефіцієнту заробітку для обчислення пенсії.

Нагадаємо, що деяким українцям доведеться вийти на пенсію пізніше, ніж належить.