RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

Всі новини

З цим може зіткнутися кожен: вирішення "популярної" проблеми із виплатою пенсії

Через повномасштабну війну з російськими окупантами існують проблеми при оформленні документів та виплат для людей з окупованих або постраждалих від військових дій регіонів. Часом офіційно неможливо задокументувати смерть пенсіонера, але навіть у цьому випадку його дружина може оформити пенсію через втрату годувальника.

Про те, як діяти у цьому випадку, розповіли у Пенсійному фонді України.

Відповідно до статті 52 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" сума пенсії, яка належала померлому пенсіонеру, виплачується членам його сім'ї, які проживали разом із пенсіонером на момент його смерті. За відсутності необхідних документів справа може вирішуватися в судовому порядку.

Читайте також: Деякі українці можуть втратити пенсію: що потрібно знати

Члени сім'ї повинні звернутися за пенсійними виплатами померлого пенсіонера протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини (після того, як спадкоємцем подано заяву про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори).

Якщо звернення подають кілька членів сім'ї, сума між ними ділиться порівну. Якщо на пенсію померлого ніхто не претендував, усю невиплачену суму передають спадкоємцям загиблого.

Раніше "Апостроф" розповідав, хто з українців може отримати 13-ту пенсію.