RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Деякі українці можуть втратити пенсію: що потрібно знати

Через повномасштабне російське вторгнення багато пенсіонерів змушені були залишити свої домівки і виїхати за кордон – їхні пенсійні виплати можуть бути збережені або скасовані залежно від того, в якому статусі вони проживають.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, якщо пенсіонер виїжджає за кордон на місце проживання, нарахування пенсії припиняється. Про це рішення пенсіонерів до Пенсійного фонду повідомляє міграційна служба, яка займається оформленням виїзду на постійне місце проживання.

Читайте також: Пенсії в жовтні підвищать не всім: кому і за якої умови чекати збільшення

Як повідомляє прес-служба Пенсійного фонду у відповідях на запитання українців, пенсіонер може подати до Пенсійного фонду заяву та документи про виїзд на постійне місце проживання за кордон до відходу. За цією процедурою передбачено отримання пенсії за шість місяців, рахуючи з місяця, наступного за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Водночас, виплата пенсії за кордоном можлива лише за наявності двостороннього договору (Угоди) про соціальне забезпечення між Україною та державою, до якої Ви виїжджаєте на постійне проживання.

Варто зазначити, що у разі виїзду до Азербайджану, Білорусії, Вірменії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Російської Федерації, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану після переїзду та звернення до державних органів на місці, пенсія буде призначена за законами цих країн.

Якщо пенсіонер виїжджає до Естонії, Латвії, Литви, Болгарії, а також Іспанії, Словаччини, Чехії, Португалії, необхідно звернутися до територіального органу пенсійного забезпечення країни проживання для нарахування пенсії, призначеної в Україні. У заяві необхідно вказати назву органу Пенсійного фонду в Україні, де пенсіонер перебував на обліку. Разом із копією паспорта та документами про реєстрацію в новому місці проживання документи пересилаються до ПФ України.

Якщо пенсіонер тимчасово виїхав за кордон, виплата пенсій не припиняється. Як повідомляє прес-служба Верховної Ради України, громадяни, які виїхали за кордон через війну у статусі біженців або отримавши тимчасовий захист, можуть отримувати свої пенсійні та соціальні виплати від держави Україна далі.

Для цього потрібно, щоби виплати були оформлені ще до виїзду — в українських банках. У такому разі вони можуть вільно користуватися за кордоном банківськими картками українських банків та отримувати свої виплати.

Раніше ми писали, коли в Україні запрацює система накопичувальної пенсії.