RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Допомога переселенцям: в Україні підвищили суму компенсації

З 1 жовтня компенсації за тимчасове розміщення ВПО, на допомогу яких щомісячно держава виділятиме близько 6,6 мільярда гривень, видаються за новим порядком: вдвічі збільшили суму компенсації на час опалювального сезону та оновили перелік переселенців, за безоплатне тимчасове розміщення яких надаватиметься компенсація.

Про це повідомляє Юридичний порадник для ВПО у Facebook.

Згідно з постановою Кабміну від 30.09.2022 № 1094, компенсацію людям, які безоплатно розміщуватимуть у себе ВПО у період з 1 жовтня 2022 року по 31 березня 2023 року, збільшено до 30 грн на день за кожного переселенця. Тому за місяць проживання однієї ВПО держава виплатить 900 грн замість 450 грн.

Читайте також: Нові правила оформлення субсидій: куди звертатися за консультацією

Також цією постановою передбачається оновлення переліку ВПО, за безоплатне тимчасове розміщення з жовтня яких надаватиметься відповідна компенсація. ЇЇ можна отримати лише, якщо переселенець:

  • перемістилася з тимчасово окупованого Криму або територіальних громад біля проведення воєнних/бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні/блокуванні. Йдеться про громади дев'яти областей України: Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (56), Херсонської (49), Миколаївської (26), Сумської (22), Чернігівської (4);
  • власник житла, яке є зруйнованим/непридатним для проживання через пошкодження лише якщо дані про це внесені до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ. Також щодо такого житла повинно бути вже поданим документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту його пошкодження або знищення через бойові дії, терористичні акти, диверсії, спричинені військовою російською агресією.

Компенсація за безкоштовне тимчасове розміщення у вересні переселенців з м. Києва, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей, надається за заявами, які подала людина, що розмістила у себе ВПО, не пізніше 5 жовтня.

З додатковими питаннями по компенсаціям можна звертатися до чат-боту Юридичний порадник для ВПО. Для цього потрібно натиснути "Вибрати питання" - "житло, гуманітарна, інша допомога" - "житло, проживання" - "допомога з поселенням" - "в Україні" - "кошти за розміщення ВПО".

Нагадаємо, українці, які через російську агресію змушені були переїхати до більш безпечних регіонів України, але ще не отримали державної допомоги, хоча й подали заявку до "Дія" до 30 квітня, мають право повторно подати заявку до органів соцзахисту. Повторні заявки щодо виплати грошової допомоги від держави ВПО можуть подати до 1 грудня.