RU  UA

Підвищення ставок в українсько-російській війні: хто у виграші

Підвищення ставок Росії у війні проти України не допоможе їй перемогти. Захід продовжуватиме надавати всю необхідну допомогу українцям, так як боїться нашого програшу більше, ніж поразки Росії.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політолог Олег Саакян.

Експерт пояснює, що Росія завжди грала на підвищенні ставок, сподіваючись, що Захід першим піде на зниження градусу напруги. І наразі це могло би спрацювати, якби не Україна, яка показала себе як непідконтрольний Брюсселю чи Вашингтону суб'єкт.

"Путін так діяв багато років підряд, і гадав, що і у цей раз пройде. Ба більше, пройшло би, і проходить. Ми бачимо, що цей страх програшу Росії на Заході, як такої ставки, зробленою РФ, живий. Але біда, Росія думала, що вона зараз за спиною України повирішує питання зі світом, а Україна, на їхню думку, – це ж суб'єкт, їй спустять з Брюсселю чи Вашингтону вказівки, вони і зроблять. А виявилося, що на іншому боці слухавки не Вашингтон чи Брюссель, а Україна. А звір, якого загнали в кут, це не Росія у цій ситуації. Виявилося, що цей звір зараз Україна. Ми стали на екзистенційну межу, ми розуміємо, що Росія веде геноцидну політику", – каже політолог.

Наразі ж підняття ставок шкодять самій Росії більше, ніж Україні, вона вже спалює свій резерв, пояснює Саакян. Але вони не можуть зупинитися, хоча й розуміють, що ми можемо і далі піднімати ставки та тримати удар.

"І ця ситуація зараз підстьобує Захід підтримувати Україну попри підняття ставок з боку Росії. Тому що, якщо Україна зараз почне втрачати, умовно Путіну вдається і Захід зменшує об'єми постачання зброї для України, тому що це єдиний інструмент, яким нас можуть спробувати примусити до миру з Росією, і як розвивається ситуація? Буквально за місяць-два Україна втрачає воєнну перспективу на фронті, але ми не відмовляємося від боротьби, і це вже було донесено. Починається програш України по декільком фронтам, скажімо, і це знову реанімує страх того, що Україна програє, який є більшим, ніж страх від програшу Росії. Відповідно, нова хвиля підтримки", – вважає він.

При цьому Путін сам створив ситуацію, за якої Зеленський відмовився вести з ним переговори, каже Саакян, і Захід нічого не може сказати на противагу після того, що накоїла Росія.

"І з цього моменту на Заході розуміють, що тиснути на Україну для досягнення миру з Росією за рахунок України не ефективно, ми не здамося. А потім вони потраплять у воронку програшу, відповідно прийдеться все одно надавати зброю України, але вже отримавши ляпаса електорального та ляпаса від Путіна, який прийме додатковий допінг у вигляді народної підтримки та анексії нових територій, і Захід таким чином буде програвати втративши ініціативу. Тому я оптимістично налаштований стосовно підтримки. Єдине, що потрібно розуміти, що Захід не буде її нарощувати шаленими темпами, вони все ще бояться програшу Росії, тому Україна отримуватиме по чайній ложці цю підтримку", – резюмує політолог.

Як раніше повідомляв "Апостроф", через масштабний ракетний обстріл з боку РФ, Україна набагато раніше отримає від Німеччини перший з чотирьох комплексів протиповітряної оборони IRIS-T.