RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Україна незабаром отримає систему ППО IRIS-T: від чого захистить і чим відрізняється від NASAMS

У понеділок, 10 жовтня, Росія випустила по українським містам десятки крилатих ракет - це прискорило надання Україні Німеччиною перший з чотирьох комплексів протиповітряної оборони IRIS-T.

Що таке IRIS-T SLS, від чого він захистить та чим він кращий від ЗРК NASAMS, розповідає "Апостроф" із посиланням на finance.ua.

Європейський ЗРК IRIS-T SLM - сучасна та технологічна система протиповітряної оборони, яка здатна ефективно боротися проти "аеродинамічних цілей", до яких належать літаки (зокрема безпілотники), гелікоптери (виявити вертоліт, що завис, дуже складно), крилаті ракети.

Читайте також: Німеччина розширить допомогу Україні: яке озброєння закуплять для ЗСУ

Таким чином, ЗРК IRIS-T SLM зможе впевнено вражати цілі у своїй "зоні відповідальності" — літаки та крилаті ракети, балістичні ракети — швидше за все ні, адже його проектували та випробовували не для цього.

Окрім цього, існує питання – що краще: IRIS-T SLM чи NASAMS? Ці комплекси дуже схожі – вони обидва збудовані по відкритій архітектурі, обидва використовують ракети повітря-повітря як зенітні та обидва є продуктом кооперації кількох іменитих виробників зброї. Обидва комплекси ППО можуть захистити і від літаків, і від крилатих ракет. А дальність та висота враження цілі практично аналогічні (40 км по дальності та 20 по висоті).

Але є і відмінності.

  • NASAMS більш рання технологія (на озброєнні з 2006 року) і тому цей комплекс ППО вже перебуває на озброєнні в 12 країнах. Його розробкою займалися лише 2 компанії Raytheon (США) та Kongsberg (Норвегія).
  • У комплексі NASAMS спочатку використовуються ракети AIM-120 з принципом наведення радіолокації, тоді як в IRIS-T з інфрачервоним.
  • Версія ЗРК NASAMS 3 (з 2019 року стоїть на озброєнні Норвегії. – Ред.) отримала можливість вести вогонь різними типами ракет: AIM-9X Sidewinder Block II (інфрачервоне наведення); AMRAAM-ER (AIM-120 збільшеною до 40 км. дальності); IRIS-T.
  • NASAMS 3 може перехоплювати цілі, що летять зі швидкістю до 1000 метрів на секунду, це 3600 км/год. Тобто будь-який літак чи крилату ракету. Імовірність ураження цілі однією ракетою – 0,85.
  • Про можливість перехоплювати балістичні ракети виробником не заявляється, хоча іноді можна зустріти непідтверджену інформацію про те, що NASAMS може перехоплювати балістичні цілі.
  • Ще одна відмінність NASAMS 3 від IRIS-T — наявність оптичної станції наведення MSP500, яка дозволяє запускати ракети без включення радара, тобто не видаючи свою позицію. Ймовірно, така можливість може використовуватись на невеликій дальності від цілі.

NASAMS — це менш сучасний, ніж IRIS-T SLM, комплекс ППО, але при тому він перебуває на озброєнні в багатьох країнах. Постійно вдосконалюється та отримує нові можливості. IRIS-T SLM – це інноваційний зенітно-ракетний комплекс. Він технологічніший, дорожчий і його можливості поки до кінця не зрозумілі.

Раніше ми писали, чим важлива для України система ППО NASAMS.