RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Оформлення інвалідності з-за кордону: як це зробити

Громадяни України, які вимушено через війну перебувають за кордоном, теж можуть оформити інвалідність. Потрібно мати лише відповідні медичні документи та доступ до мережі Інтернет.

Про це розповіли у Міністерстві охорони здоров’я України.

Читайте також: Хтось отримує 8 тисяч, а хтось ледве дотягує до 2 тисяч: яка середня пенсія в Україні

Зазначається, що українці можуть дистанційно зробити оформлення інвалідності. Важливо мати на руках медичні документи та обстеження, які засвідчують це, а в разі втрати таких – поновити.

Документи мають бути заповнені українською мовою. Їх треба надіслати сімейному лікарю чи іншому лікарю, який займався лікуванням, і перебуває в України.

Після одержання документів лікар повинен оформити направлення Медико-соціальній експертній комісії за формою 088/о.

Далі весь пакет документів має бути направлено на розгляд лікарсько-консультативної комісії, яка, виявивши ознаки інвалідності, передасть на медико-соціальну експертну комісію для експертизи та встановлення групи інвалідності.

"Якщо людина не може прибути на огляд МСЕК через перебування за кордоном, комісія може ухвалити рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я", - наголошують фахівці.

Нагадаємо, що в Україні хочуть запровадити спеціальні пенсії за особливі заслуги у розмірі понад 5 тисяч гривень. Їх можуть отримати особи, які мають статус борців за незалежність України.