RU  UA

Чому ЗСУ призупинили контрнаступ: експерт назвав причину та розповів про ситуацію на фронті

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан розповів про ситуацію на фронтах в Україні та про плани російських окупантів. ЗСУ також мають плани – після завершення перегрупування продовжити звільнення Луганської області.

Про це він сказав в ефірі Апостроф TV.

"Російське командування перекидає до Луганської області додаткові сили. У тому числі частково мобілізованих, яких намагаються швидко підготувати, у тому числі на полігонах в окупованій частині Луганської області. ЗСУ найближчим часом завершать перегрупування, і 2-3 колонами продовжать звільнення Луганської області - з лівого берега Сіверського Донця (Сватове, Кремінна) та правого берега у напрямку до Лисичанська", - пояснив він.

Експерт описав ситуацію і навколо Бахмута: на річці Бахмутка збудовано одне з найпотужніших укріплень наших військ. За річку окупанти не перейдуть, сам Бахмут також укріплений. Прийшла додаткова артилерія, щоб працювати по російському угрупуванню в Попасній. Значну кількість російських зеків, завербованих ПВК, перекинули саме під Бахмут. Вони рвуться до водоводу, який живить весь Донбас, але ЗСУ їх усіх активно утилізують.

Читайте також: За добу ЗСУ відбили 12 атак ворога на різних напрямках: зведення Генштабу

На Херсонщині співвідношення сил на правому березі Дніпра не на користь окупантів. Посилити угруповання там росіяни не можуть, тому прораховують відхід чи організацію нових ліній оборони.

"Заклики колаборантів до "евакуації" та невпевненість самих російських військ - ознаки невпевненості окупаційного командування. Є ризик підриву Каховської ГЕС, тому цим викликана паніка серед населення на правому березі. Не виключено, що це провокується спеціально, щоб прикритися живим щитом", - зазначив Світан.

Він додав, що на правому березі сконцентровано близько 20 тисяч російських військ. Якщо дати їм піти, окупанти перекинуть їх на інші напрямки.

"Або Запоріжжя, або Донецьк чи Луганський напрямок. Сумнівно, що їх кинуть на Київ. Сумнівно також, що бої будуть у самому Херсоні. Якщо противник відходить, то, швидше за все, може зайняти оборону в районі Каховської ГЕС. Якщо їм не вистачить розуму піти, то росіяни в Херсоні опиняться у котлі, затиснутими з трьох боків", - резюмував експерт.

Як писав "Апостроф", радник мера Херсона Роман Головня розповів, що під виглядом евакуації мирне населення Херсона просто депортують, через невдачі у військових діях серед колаборантів наростають панічні настрої, вони масово вивозять свої родини, прикриваючись херсонцями.