RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

За добу ЗСУ відбили 12 атак ворога на різних напрямках: зведення Генштабу

Йде 238-та доба повномасштабної війни з російськими окупантами. За добу українські військові відбили атаки росіян у районах населених пунктів Огірцеве та Дворічна Харківської області; Білогорівка в Луганській області, а також Новокалинове, Майорськ, Одрадівка, Нью-Йорк, Новомихайлівка, Невельське, Опитне та Мар'їнка Донецької області.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

За добу армія РФ завдала 10 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснила понад 76 обстрілів із реактивних систем залпового вогню. Від російських ударів постраждали понад 10 населених пунктів. Серед них – Київ, Житомир, Харків, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Курахове Донецької області, Трихати Миколаївської області та Миколаїв.

Ворог використовував крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, окупанти застосували 14 безпілотників іранського виробництва "Shahed -136", 10 із яких збили підрозділи Сил оборони.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без істотних змін.

На інших напрямках противник робив обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, у межах населених пунктів Гай Чернігівської області та Юнаківка, Хотинь, Толстодубово та Демченкове Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Волохівка, Гатище, Червоне, Огірцеве, Стариця, Стрілеча та Хатнє;
  • на Куп'янському напрямку – з танків, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Дворічна, Гряниківка, Кам'янка, Кислівка, Котлярівка та Стельмахівка;
  • на Лиманському напрямі – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Греківка, Зарічне, Новоєгорівка, Серебрянка, Терни, Торське та Ямполівка;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Званівка, Курдюмівка, Майорськ, Опитне, Роздолівка, Соледар, Спірне та Яківлівка;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка, Красногорівка, Мар'їнка та Новомихайлівка.

Читайте також: Чи отримає Україна ППО від Ізраїлю: експерт детально розповів про ситуацію

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни обстріляли райони населених пунктів Велика Новосілка, Вугледар, Времівка, Микільське, Нескучне, Павлівка, Ольгівське, Степове та Пречистівка.

На Південнобузькому напрямку противник намагається покращити логістичне забезпечення, обстрілює з артилерії райони понад 20 населених пунктів уздовж лінії зіткнення. Від ворожого вогню найбільше постраждала інфраструктура Вищетарасівки Дніпропетровської області.

Окупанти намагаються потай переміщати військову техніку та особовий склад. Для цього у Таврійську та Новій Каховці Херсонської області вони блокують роботу операторів мобільного зв'язку та інтернету.

"Загарбники продовжують знищувати українську культурну спадщину на тимчасово окупованих територіях, грабують музеї, спалюють українську літературу та підручники, надруковані українською мовою", - додали у Генштабі.

Також стало відомо, що в Росії виникли великі проблеми із виплатами військовослужбовцям, які беруть участь у війні в Україні - виплати "бойових" затримують. Крім того, родичі загиблих не можуть одержати обіцяну компенсацію.

Українська авіація за минулу добу завдала 24 ударів. Підтверджено ураження 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів супротивника. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет та літак Су-25.

Воїни ракетних військ та артилерії вразили:

  • 4 пункти управління,
  • 5 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки,
  • 2 об'єкти ППО
  • 1 об'єкт артилерії,
  • 2 склади боєприпасів,
  • станцію РЕБ,
  • та інші військові цілі противника.

Як повідомляв "Апостроф", окупанти закликають до масової евакуації з Херсона.