У четвер, 20 жовтня, в Україні введено обмеження на електропостачання та електричну варильну поверхню буде неможливо включити деякий час, щоб приготувати їжу.
Тому, як пише державний сайт Dovidka.info, українцям потрібно мати запас продуктів, які можна приготувати без електрики.
Для цього потрібно зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі, серед яких супи, каші, пюре швидкого приготування. Щоб вони були готові для вживання, достатньо залити їх холодною водою або підготовленим окропом з термоса.
Крім того, деякі крупи не потребують варіння, їх можна "покрити" водою і залишити на якийсь час "настоюватися".
Каші, для приготування яких потрібна холодна вода або молоко:
Коричнева гречка продається у магазинах вже готовою. На упаковці має бути зазначено, що вона обсмажена та висушена. Крупу можна на ніч замочити водою кімнатної температури, молоком чи кефіром. Каша має настоюватися від 5 до 10 годин.
Перловку можна заливати звичайною водою. Але настоюватиметься вона до 24 годин.
Кускус, залитий холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. А якщо є гаряча вода, для такої процедури вистачить і 5-10 хвилин.
Для приготування вівсянки в холодній воді знадобиться від 30 хвилин до години. У окропі вона "розбухне" за 20 хвилин.
Манну кашу можна залити як холодною водою, так і молоком. Їй потрібно настоятися 15-20 хвилин
Кіноа слід залити холодною водою і залишити на ніч.
Каші, для приготування яких потрібен окріп:
Ячну кашу потрібно залити кип'яченою водою і залишити на 2-3 години.
Для пшоняної каші необхідний крутий окріп і 1 година для настоювання.
Пшеничну кашу після заливання окропом слід закутати у ковдру, щоб зберігалося тепло. Каша настоюватиметься 30-60 хвилин
Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній - 40 хвилин.
Всі ці каші можна готувати за допомогою окропу та термоса. При цьому одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годин настоювання в термосі.
Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, скільки зараз коштують зарядні станції, які виручать при відключенні світла.