RU  UA

Можливо все: експерт озвучив наслідки ймовірного підриву Каховської ГЕС

Російські окупанти перед відступом на Херсонщині замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС. Таким чином, вони найімовірніше спробують затопити кілька десятків населених пунктів.

Про те, наскільки це можливо, а також які будуть наслідки, в ефірі "Апостроф ТV" розповів військовий експерт Михайло Самусь.

За його словами, виключати таку можливість не можна.

Читайте також: РФ готує провокацію під чужим прапором: розкрито план окупантів щодо відступу у Херсоні.

"Якщо вони прорахують, що для росіян такий розвиток подій не нанесе шкоди, - якась блокада для поставок води до Криму, чи будуть якісь проблеми з електроенергією, наприклад, на лівому березі, то це треба вже розмовляти зі спеціалістами. Якщо вони затоплять тут територію, з військової точки зору для України це не стане якоюсь надзвичайно важкою подією. Звісно, з гуманітарної точки зору, взагалі знищення таких об’єктів, яке може призвести до масової загибелі людей, - коли ми говоримо про Росію, то все можливо, і це навіть не хочеться аналізувати", - заявив Самусь.

Також він прокоментував ситуацію на лінії бойового зіткнення. Він зазначив, що затишшя на фронті зараз немає, проте російські окупанти опинилися у тяжкій ситуації.

"Українська армія активно завдає ударів високоточною зброєю по складах з боєприпасами, розташування військ, техніки тощо. Тобто ворог постійно перебуває під тиском та вогневим впливом. Вони не можуть швидко відійти, покинути такий величезний плацдарм, тому що у них дуже важка логістика – вони можуть пересуватися на поромах, на якихось плавзасобах, але таким чином 10 чи 20 тисяч військ не виведеш звичайно. Тому вони і намагаються організувати так звану евакуацію, хоча насправді це депортація цивільного населення на лівий берег Дніпра, саме для того, щоб організувати такі міксовані колони військових та цивільних, щоб українська армія не могла знищувати ці колони", - наголосив експерт.

Якщо Росія зараз ухвалить рішення тримати Херсон до кінця, це буде означати, що українська армія просто буде поступово знищувати те угруповання, яке там знаходиться, і в будь-якому разі цей плацдарм буде взято – питання часу. Тому що з військової точки зору немає шансів у росіян там організувати там якісь інші дії.

Раніше військовий експерт Олег Жданов заявив, що новий командувач угрупуванням російських військ генерал Сергій Суровікін може з легкістю віддати наказ провести килимові бомбардування України.