RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

РФ готує провокацію під чужим прапором: розкрито план окупантів щодо відступу у Херсоні

Президент Росії Володимир Путін ввів "військовий стан" в окупованих частинах Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. Російська влада створює інформаційні умови, щоб виправдати запланований відступ армії РФ з Херсонщини, в рамках цієї кампанії росіяни можуть атакувати Каховську ГЕС та звинуватити в цьому Україну.

Таких висновків дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Командувач збройних сил РФ в Україні генерал армії Сергій Суровікін під час виступу на російському телебаченні повідомив, що російське військове керівництво має ухвалити "важкі рішення" по Херсонській області і звинуватив Україну в планах удару по цивільній та житловій інфраструктурі Херсонської області", - зазначили аналітики.

Вони також звернули увагу на слова голови окупаційної адміністрації Херсонщини Володимира Сальдо про евакуацію росіян із західного берега Дніпра в очікуванні "широкомасштабного українського наступу".

На думку аналітиків, заяви Суровікіна та Сальдо можуть бути спробою створити інформаційні умови для повного відступу Росії за Дніпро та здачі Херсона та значної території Херсонської області наступаючим українським військам.

Читайте також: Суровікін може розпочати килимові бомбардування: військовий експерт оцінив ситуацію в Україні та РФ

При цьому російське командування може вважати, що прорив дамби Каховської гідроелектростанції здатний прикрити їхній відступ з правого берега Дніпра і запобігти або затримати просування ЗСУ через річку.

Аналітики зазначили, що таким чином росіяни намагаються досягти двох цілей – звинуватити Україну в матеріальних збитках та загибелі людей та використати повінь для прикриття свого відступу.

"Кремль може спробувати використати таку атаку під фальшивим прапором, щоб затьмарити новини про третій принизливий відступ російських військ цього разу із західної Херсонщини", - резюмували фахівці ISW.

Як повідомляв "Апостроф", депутат Херсонської облради Сергій Хлань вважає, що росіяни блефують, нагнітаючи ситуацію навколо Каховської ГЕС, оскільки у разі руйнування греблі миттєво зникне вода з Північно-Кримського каналу.